Pamuk lepinjice, meke kao duša: Recept za pecivo koje se brzo pravi, a što duže stoji to je lepše
Lagano rešenje za pripremu peciva za celu nedelju
Povratak dece u školu iziskuje od roditelja da im svakog dana pripreme obrok koji će pojesti za užinu.
Umesto kupovnih pica i grickalica iz kesice, neka vaš izbor budu pamuk lepinjice od testa koje možete nadevati slatkim ili slanim namazima, dodati im šunku i povrće i obradovati dete ukusnim obrokom koji miriše na maminu kuhinju.
Sastojci:
- 700 gr brašna
- 2 ravne kafene kašičice soli
- 2 supene kašike šećera
- 400 ml tople vode
- 10 gr suvog kvasca
- 4 supene kašike ulja
- 1 jaje
Priprema:
U posudu sipajte brašno, dodajte so, šećer, toplu vodu, suvi kvasac i ulje, pa sve dobro izmeštajte. Kad vidite da je testo kompaktno, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu i mesite pet minuta.
Potom ga podelite na dva dela, pa jedan deo stavite u kesu i odložite u frižider, a drugi deo još jednom premesite i isecite ga na osam delova. Svaki deo testa blago razvucite prstima, pa ga umotajte kao rolnicu, a onda ga umotajte s druge strane kao lepinju.
Tepsiju obložite pek papirom, obavezno ga pospite sa malo brašna, pa poređajte lepinje, prekrijte ih krpom i ostavite da odstoje 30 minuta.
Zasecite ih nožem po površini, premažite umućenim jajetom kako bi imale lepu boju i stavite u rernu. Ispod rešetke na kojoj se nalazi tepsija stavite vatrostalnu posudu u koju ćete sipati vodu. Pecite lepinjice na 200 stepeni 25 minuta.
Drugu polovinu testa možete da ispečete u toku nedelje - važno je samo da stoji u frižideru pre nego što odlučite da od njega formirate lepinjice i ispečete ih.
Prijatno!
(Telegraf.rs)