Recept za brze lazanje: Nema kuvanja bešamela, spremaju se za čas, a savršeno su sočne i ukusne
Sa ovim prepisom ste u prilici da izbegnete situaciju da se kore ne natope dobro, pa da budu malo "žilave"
Jedna od omiljenih kuhinja na našim prostorima bez premca je pored domaće, italijanska, a lazanje su rado viđeno jelo na našim trpezama.
Međutim, većina domaćica smatra ih zahtevnim za pravljenje, posebno zbog kuvanja bešamel sosa. Po receptu koji vam donosimo spremićete ih mnogo brže, a i lako ćete izbeći zamku da neka kora ostane nedovoljno natopljena i suva.
Uz sve to, shvatićete već kod prvog zalogaja da ovako sočne lazanje niste nikada ranije probali.
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za lazanje
- 400 gr junećeg mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka
- so
- biber
- malo peršuna
- 1 l paradajz pelata
- 1/2 l neutralne pavlake
- 200 gr kačkavalja
- 100 gr edamera ili gaude
- malo origana
- malo bosiljka
- malo ulja
Priprema:
Iseckajte sitno glavicu crnog luka. Zagrejete ulje u dubljoj šerpi, pa propržite luk dok ne postane staklast. U to dodajte mleveno meso i dinstajte 15 minuta. Posolite, pobiberite, dodajte malo seckanog peršuna, origana i bosiljka. U to dodajte litar paradajz pelata, pa zajedno prokuvajte par minuta. Skinite sa ringle, pa u sve to sipajte pola litra neutralne pavlake. Dobro sve zajedno promešajte.
Podmažite vatostalnu činiju sa malo ulja i poređajte kore na dno. Obilato prelijte smesom sa mesom, pavlakom i paradajzom. Preko narendajte malo kačkavalja, pa opet stavite kore i prelijte ih.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore. Stavite je u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Pecite 40 minuta, a onda izvadite i narendajte po vrhu 100 grama edamera ili gaude, pa vratite da se zapeče još 10-tak minuta.
Služite toplo.
Prijatno!
laza
(Telegraf.rs)