Recept za mirisnu starinsku pitu sa jabukama: Trik je u načinu pečenja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uz šoljicu čaja ili kafe biće pravo okrepljenje posle napornog dana

Foto: Profimedia/ Digifoodstock/Afis

Jabuke su jedna od retkih voćki na koje možemo da računamo u toku cele godine. Ipak, u toku leta lako zaboravimo na nju, jer većina više konzumira one vrste voća koje su dostupne kratko u toku jedne godine. Zato kada dođu jesen i zima i poželimo da se ugrejemo i zasladimo, prva pomisao je mirisna i slasna pita od jabuka.

Ovo je veoma jednostavna i jeftina poslastica, koja ne zahteva mnogo vremena za pripremu, a može da počasti mnogo ljudi odjednom.

Uz šoljicu čaja ili kafe biće pravo okrepljenje posle napornog dana.

Sastojci: 

  • 500 gr tankih kora za pitu
  • 1 kg nakiselih jabuka
  • 4 kašike griza 
  • 8 kašika šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 50 gr suvog grožđa
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1,5 dl ulja
  • 1 dl kisele vode

Priprema: 

Kore za pitu podelite na grupe od po četiri lista. Suvo grožđe potopite u šoljicu vode i ostavite da stoji najmanje 15 minuta. Jabuke očistite, pa ih izrendajte i izmešajte sa grizom, 4 kašike šećera, vanilin šećerom, cimetom i suvim grožđem.

Griz će iz jabuka pokupiti svu tečnost, pa pita neće biti gnjecava.

Kiselu vodu i ulje izmešajte, pa mešavinom premazujte kore; treću koru pospite kašikom šećera, stavite četvrtu koru i na nju rasporedite četvrtinu fila.

Kore savijte u rolat, a rolate poređajte u podmazan pleh.

Ostatkom mešavine ulja i kisele vode premažite rolate jednako, pa pitu stavite u hladnu rernu, a onda je uključite na 180 stepeni i pecite dok pita ne porumeni, najmanje 45 minuta. Ovakvim načinom pečenja kore neće preplanuti, a jabuke ostati žive, već će se sve jednako i ravnomerno ispeći.

Kada je pita pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi. Obilno je pospite prah šećerom, isecite tankim i oštrim nožem, pa poslužite.

Prijatno!

Video: Ona ima samo 3 godine i sprema pitu od jabuka za 5 minuta!

(Telegraf.rs)