Zapečeni karfiol sa slaninicom, pavlakom i sirom: Recept za ručak iz rerne
Kad nemate vremena za pripremu, a želite da pojedete nešto ukusno i drugačije, ovo je odlično rešenje
U sezoni karfiola mnoge domaćice odlučuju da prave pohovani karfiol, čorbice i potaže od ovog povrća, kao i musaku. Ali, kada nemate mnogo vremena na raspolaganju, a želite da obradujete ukućane ukusnim i slasnim ručkom, odlično rešenje je karfiol sa pavlakom, slaninicom i sirom koji ćete zapeći u rerni.
Ovo jelo dobro se slaže i uz sezonsku salatu, ali i uz turšiju.
Sastojci:
- 1 kg karfiola
- 200 gr sira
- 2 žumanca
- 200 gr slaninice
- 150 ml mleka
- čaša pavlake (180 ml)
- so, biber
- 50 gr kačkavalja
- malo ulja
- malo mirođije (po želji)
Priprema:
Karfiol obarite u malo posoljenoj vodi, pa ga ocedite i razvrstajte na cvetiće.
Izgnječite sir, dodajte mu žumanca i mleko.
U tiganj sipajte ulje, zagrejte ga i na njemu propržite slaninicu iseckanu na sitno. Kad porumeni, prebacite je u posudu sa sirom, žumancima i mlekom, i dodajte čašu pavlake. Umutite smesu.
Vatrostalnu ili zemljanu posudu premažite uljem, rasporedite karfiol, pa ga prelijte smesom od mleka, jaja, slaninice i pavlake. Malo pobiberite, po želji dodajte iseckanu mirođiju i stavite da se peče na 180 stepeni oko pola sata.
Pred kraj pečenja izvadite posudu iz rerne, preko jela izrendajte kačkavalj i vratite u rernu da se kačkavalj rastopi i malo porumeni.
Po želji, ukrasite jelo čeri paradajzom i svežim listićima bosiljka.
Prijatno!
(Telegraf.rs)