Zapečeni karfiol sa slaninicom, pavlakom i sirom: Recept za ručak iz rerne

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kad nemate vremena za pripremu, a želite da pojedete nešto ukusno i drugačije, ovo je odlično rešenje

Ilustracija; foto Pixabay

U sezoni karfiola mnoge domaćice odlučuju da prave pohovani karfiol, čorbice i potaže od ovog povrća, kao i musaku. Ali, kada nemate mnogo vremena na raspolaganju, a želite da obradujete ukućane ukusnim i slasnim ručkom, odlično rešenje je karfiol sa pavlakom, slaninicom i sirom koji ćete zapeći u rerni.

Ovo jelo dobro se slaže i uz sezonsku salatu, ali i uz turšiju.

Sastojci:

  • 1 kg karfiola
  • 200 gr sira
  • 2 žumanca
  • 200 gr slaninice
  • 150 ml mleka
  • čaša pavlake (180 ml)
  • so, biber
  • 50 gr kačkavalja
  • malo ulja
  • malo mirođije (po želji)

Priprema:

Karfiol obarite u malo posoljenoj vodi, pa ga ocedite i razvrstajte na cvetiće.

Izgnječite sir, dodajte mu žumanca i mleko.

U tiganj sipajte ulje, zagrejte ga i na njemu propržite slaninicu iseckanu na sitno. Kad porumeni, prebacite je u posudu sa sirom, žumancima i mlekom, i dodajte čašu pavlake. Umutite smesu.

Vatrostalnu ili zemljanu posudu premažite uljem, rasporedite karfiol, pa ga prelijte smesom od mleka, jaja, slaninice i pavlake. Malo pobiberite, po želji dodajte iseckanu mirođiju i stavite da se peče na 180 stepeni oko pola sata.

Pred kraj pečenja izvadite posudu iz rerne, preko jela izrendajte kačkavalj i vratite u rernu da se kačkavalj rastopi i malo porumeni.

Po želji, ukrasite jelo čeri paradajzom i svežim listićima bosiljka.

Prijatno!

Video: Kremasta pita sa karfiolom za zdrav početak dana

(Telegraf.rs)