Pržene lepinje od nekoliko sastojaka: Hrskavo i tanano testo bez kvasca
Sve što vam je potrebno verovatno već imate u kući
Mekike, mekice, uštipci, langoš..., verzije su prženog testa koje se u Srbiji jede gotovo svakodnevno. Ipak, sva ova peciva zahtevaju određeno vreme pripreme i čekanja da kvasac, koji je obavezan sastojak, proradi.
Sada vam donosimo recept za lepinjice koje neodoljivo podsećaju na mekike, a prave se od samo dva osnovna sastojka, malo šećera i malo soli. Sve što vam je potrebno verovatno već imate u kući.
Sastojci:
- 350 gr brašna
- 200 ml gazirane vode
- kašičica soli
- kašičica šećera
- ulje za prženje
Priprema:
U brašno stavite so i šećer, pa sve dobro izmešajte. Dodajte kiselu vodu i zamesite glatko testo koje se odvaja od posude.
Testo podelite na jednake delove, pa ih premesite u loptice (trebalo bi da ih bude sedam). Svaku lopticu oklagijom razvaljajte što tanje.
U veliki tiganj sipajte ulje, pa ga dobro zagrejte i pržite lepinjice po par minuta sa obe strane.
Stavite ih na papirni ubrus kako bi upio višak ulja, pa ih poslužite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)