Harmonika krompir sa slaninicom: Recept za gurmansko jelo iz rerne uz savršen dresing

Vreme čitanja: oko 1 min.

Brz, ukusan i kaloričan ručak koji dugo drži sitost

Foto: Marin Fabijanić

Kad krenu hladni dani, organizam trači "jaču" hranu kako bi se zagrejao i lakše podneo niske temperature. Tada se krompir obavezno nađe na trpezi u kućama širom Srbije, uglavnom u kombinaciji sa svežim ili suvim mesom, odnosno domaćim kobasicama.

Za mnoge nema boljeg spoja od "dueta" krompira i slaninice. Otud i velika popularnost takozvanog hasselback krompira, u narodu poznatog kao "harmonika krompir". Lako i brzo se sprema, ukus mu je neprevaziđen, a posebno prija u hladnim jesenjim i zimskim danima.

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 120 gr putera
  • 150 gr slaninice ili pečenice
  • čaša kisele pavlake (180 ml)
  • 4 čena belog luka
  • peršunov list
  • 150 gr gaude

Priprema:

Krompir u ljusci dobro operite i isecite ga na šnite debljine nekoliko milimetara. Poređajte ga u pleh koji ste prethodno obložili pek papirom, u svaki treći rez dodajte po listić putera i pecite na 200 stepeni oko sat vremena.

Potom izvadite pleh iz rerne, nožem razdvojite listiće krompira i u svaki drugi stavite po listić slanine ili pečenice. Između listića krompira gde ste stavljali puter sada stavite gauda sir isečen na listiće.

Vratite pleh u rernu na još desetak minuta, da se sir malo rastopi, a slanina ili pečenica zagreju i uhvati se blaga korica.

Služite toplo, uz dresing koji ćete napraviti od iseckana četiri čena belog luka pomešanog sa pavlakom.

Uz ovo jelo možete da poslužite i sezonsku salatu, kiseli kupus, ajvar ili turšiju.

Prijatno!

VIDEO: Hrskavi, neobični, a preukusni! Probajte da napravite harmonika krompiriće

(Telegraf.rs)