Recept za kremasti sutlijaš: Zaboravljena poslastica koja miriše na bakinu kuhinju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poslastica koja mnoge seća na detinjstvo

Foto: SSutlija, sutlijaš, pirinač, slatkiš, poslastica

Pre nego što je internet bio u širokoj upotrebi, izbor namirnica sveden na minimum, a izbor slatkiša skoro pa nikakav, mame i bake dovijale su se na razne načine na koje bi udovoljile svojim ukućanima kada imaju želju za slatkim.

Poslastica koja mnoge seća na detnjistvo je slatki, lepljivi sutlijaš koji se puši iz stare činije, zamirisan vanilom i cimetom.

Danas pomalo zaboravljen, ali su ga mnogi sa slašću jeli. Donosimo vam recept za sutlijaš koga će obožavati sve generacije.

Sastojci: 

  • 250 gr pirinča
  • 450 ml vode
  • 1/2 kašičice soli
  • 150 gr šećera
  • 1 l mleka
  • 3 kesice vanilin šećera
  • cimet za posipanje

Postupak:

Pirinač dobro operite, prelijte vodom i dodajte so. Stavite na jaku vatru i uz povremeno mešanje ostavite da se kuva. 

Kada voda uvri, dodajte šećer, vanilin šećer i mleko. Kada pirinač ponovo počne da vri, smanjite vatru, sud poklopite i uz povremeno mešanje kuvajte dok zrno ne omekša, a mleko ne uvri za polovinu.

Proverite da li je kuvan, pa ga sklonite sa vatre, rasporedite u činijice i pospite cimetom po želji.

Poslastica se može jesti i hladna.

Prijatno!

Video: Recept za tost sendvič koji možete nositi i u džepu: Hlebče za džepče

(Telegraf.rs)