Recept za kolač od dunja: Ukus za pamćenje, koji će obradovati vaša nepca

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo zdravo i mirisno voće najčešće se koristi za pripremu tradicionalnog slatkog, a ređe za kolače

Foto: Telegraf

Dunje su zdravo i ukusno voće, ali imaju malo opor ukus da bi se jele sveže, pa se od njih se najčešće pravi čuveno bakino slatko. Međutim, ako do sada niste probali pravi trenutak je da napravite kolač sa dunjama po ovom vrlo jednostavnom receptu.

Biće to pravi hedonistički zalogaj sa ukusom i mirisom kome je nemoguće odoleti. Kolač se pravi brzo i lako, a sve sastojke možete da merite čašom od jogurta.

Sastojci: 

  • 4 jaja 
  • 1 1/2 čaša brašna
  • 1 čaša šećera
  • 1/2 čaše ulja
  • 1 čaša jogurta 
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 veće dunje 
  • 100 gr mlevenih oraha 
  • 1 vanilin šećer 
  • 1 kašičica cimeta
  • 5 kašika šećera
  • 1 kašika kakoa
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema: 

Jaja razbijte, odvojite belanca od žumanaca, pa belanca u dubljoj posudi umutite mikserom, dodajte čašu šećera i mutite dok se ne rastopi.

Zatim dodajte žumanca i sjedinite masu miskerom. Dodajte jogurt i ulje. Pomešajte suve sastojke: brašno i prašak za pecivo, pa polako varjačom umešajte u jaja, ulje i jogurt.

Podmažite pleh u kome ćete peći kolač sa malo ulja i brašna. Sipajte polovinu smese i stavite u zagrejanu pećnicu na 180 stepeni. Ostavite da se zapeče 5 minuta. U drugi deo smese stavite kašiku kakoa pa dobro promešajte.

Izrendajte dunje krupnije, pa im dodajte 5 kašika šećera, vanilin šećer, cimet i orahe. Pomešajte sve.

Izvadite kolač iz rerene pa ovu smesu sipajte na njega. Preko dunja sipajte ostatak smese od jaja.

Vratite u rernu i pecite još 30 minuta, pa čačkalicom proverite da li je kolač gotov.

Kada je pečen izvadite ga i pospite prah šećerom.

Secite po želji i poslužite hladan.

Prijatno!

Telegraf.rs