Recept za originalnu panj tortu: Čokoladna kraljica bez koje su praznici nezamislivi
Prepuna svilenkastog fila, oduševiće sve istinske ljubitelje jakih, kremastih i čokoladnih poslastica
Panj torta potiče iz Francuske, gde se tradicionalno priprema za Božić. Poznati kao pravi umetnici kada je kuvanje u pitanju, a posebno priprema dezerata, Francuzi su se i ovom tortom nametnuli, pa je postala jedna od omiljenih i na našem podneblju.
Mnogima su praznici bez čuvene panj torte nezamislivi.
Prepuna svilenkastog fila, oduševiće sve istinske ljubitelje jakih, kremastih i čokoladnih poslastica.
Sastojci:
- 6 belanaca
- 5 kašika šećera
- 100 gr mlevenih oraha
- 2 kašike brašna
za fil:
- 6 žumanaca
- 5 kašika šećera
- 250 gr putera
- 200 gr šećera u prahu
- 150 gr crne čokolade
za glazuru:
- 100 gr čokolade
- 2 kašike ulja
- listići nane za dekoraciju
Priprema:
Rernu uključite na 200 stepeni da se greje.
Belanca sa šećerom umutite u čvrst sneg. Dodajte mlevene orahe, brašno i sve sjedinite žicom za mućenje, lagano, kako belanca ne bi spala.
U veliki pleh, onaj od rerne najbolje, stavite papir za pečenje, pa rasporedite smesu za koru.
Koru pecite oko 15 minuta.
Ispečenu koru izvrnite na vlažnu krpu i odmah uvijte u rolat, pa ostavite da se hladi.
Žumanca umutite sa šećerom i skuvajte na pari. Kuvajte oko 15 minuta, fil je gotov kada varjačom povučete po sredini posude i ostane trag.
U vruća žumanca dodajte čokoladu sve sjedinite i ostavite da se dobro ohladi. Puter ulupajte sa šećerom u prahu, pa dodajte ohlađenom filu i sve ponovo dobro umutite.
Na koru nanesite fil, savijte u rolat ponovo.
Čokoladu i ulje za glazuru otopite na tihoj vatri, pa prelijte rolat, sačekajte da se malo stegne, pa ga presecite na dva dela ukoso, 1/3 dužine i 2/3.
Kraći deo prislonite u dnu dužeg dela, ravno sečenom stranom, kako bi torta podsećala na panj.
Secite parčiće željene veličine, ukrasite svežom nanom i servirajte.
Prijatno!
(Telegraf.rs)