Recept za pljeskavicu punjenu šunkom i kačkavaljem: Ukusno jelo koje nema konkurenciju
Savršen gurmanski ručak
Pljeskavica zauzima veoma važno mesto među receptima u domaćoj kuhinji.
Sigurni smo da ste bar jednom u životu prisustovali ili čak bili akter situacije kada stranci dođu u našu zemlju i pitaju šta bi trebalo da probaju od hrane i pića. Na meniju uglavnom prva bude rakija, a niz nastavljaju proja, gibanica, sarma i naravno pljeskavica.
S obzirom na to da je Taste Atlas objavio listu 100 najboljih tradicionalnih jela i da se naša zemlja sa pljeskavicom našla na 52. mestu, red je i da zajedno napravimo ovaj specijalitet, i to onako domaćinski!
Sastojci za pljeskavice:
- 700 gr svinjskog mesa
- 300 gr junećeg mesa
- 100 gr crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 ljuta papričica
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica mešavine začina
- 1 kašičica začinske paprike
- so
- ulje
Sastojci za punjenje:
- 300 kr kačkavalja
- 200 gr šunke
Priprema:
Ljutu papričicu, crni i beli luk iseckajte sitno, pa ih pomešajte zajedno sa mlevenim mesom i svim začinima.
Sve dobro umesite, prekrijte krpom i ostavite da odstoji 45 minuta u frižideru.
Vlažnim rukama oblikujte pljeskavice, pa ih pospite izrendanim kačkavaljem i sitno iseckanom šunkom.
Preklopite pljeskavice, oblikujte ih ponovo i dobro pritisnite ivice.
U zagrejan tiganj sipajte malo ulja, pa pažljivo spuštajte pljeskavice. Najbolje bi bilo da ih pržite na srednjoj temperaturi i na teflonskom tiganju ako nemate roštilj.
Kada pljeskavice dobiju prepoznatljivu boju znaćete da su gotove.
Služite ih uz ajvar, crni luk i krompiriće.
Prijatno!
(Telegraf.rs)