Kako da testo za picu uvek bude savršeno: Matematički precizna formula za svaki pleh

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uživanje u vrhunskom zalogaju

Foto: Shutterstock

U srpskom narodu postoji jedna zanimljiva izreka kada je u pitanju priprema pice: "Da Italijani ovo vide, potpuno bi "poludeli". Većini nas su bake i mame pravile tzv. picu, jer je sa zaštitinim znakom Italije delila samo ime.

Verovatno vam i danas polazi voda na usta kada se setite tog testa, koje je na ovom podneblju odozgo imalo kečap, slaninicu, neizostavni kajmak i kao šlag na torti - razbijeno jaje. Takav obrok smo obožavali i bili ponosni da među drugarima istaknemo da tog dana za ručak ili večeru imamo neobično jelo - picu.

Danas, kada su restorani, brze hrane, ali i internet naša svakodevica, znamo na koji način se prave pice koje su identične ili mnogo više podsećaju na te hrskave, ukusne i slasne originale italijanskog jela.

Hlebara, kako je sada zovemo je tada bila nezamenljiva, a danas, iako je retko na taj način jedemo, nam obavezno izmami osmeh na lice.

Jedan momak na svom Instagram profilu objavio je recept za picu po receptu svoje bake, a uz zanimljive anegdote nas vratio u davno prošla vremena.

- Dok sam odrastao u Dalmaciji, ta pica je bila suvo zlato, a ja sam bio jako škrt kad je ona u pitanju. Moj jedini fokus bio je da je Slovence iz kuće ispod nagovorim da se igramo negde drugo da ne bi namirisali picu, što se na moju žalost najčešće dešavalo - duhovito opisuje on svoje dečije dogodovštine.

Izrendajte šunku, nastavlja on i dodaje da bi to verovatno bilo čudno prekojadranskim komšijama, ali da on, naglašava, od bakinih recepata ne odstupa.

Naime, i recept, kao i sama uvertira u isti je prilično neobičan. Kako Neno sa ovog profila kaže, neko završi sa originalnom picom a neko sa hlebarom. Zato je recept napisao u formuli, kako bi sastojci mogli da se prilagode veličini pleha u kome pečete picu.

Za ovaj recept biće vam potrebno i malo matematičkog znanja, ali rezultat, koji će vas s prvim zalogajem vratiti u detinjstvo, vredi svake muke.

Ipak, kako bismo vam olakšali, prenosimo recept za pleh veličine 30x40 cm.

Sastojci: 

  • 380 gr brašna
  • 266 ml vode
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 10 ml maslinovog ulja
  • 10 gr soli
  • 1 kašičica šećera

nadev: 

  • 1 konzerva paradajz pelata
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica origana
  • so prema ukusu
  • 1 čen belog luka
  • 20 ml maslinovog ulja
  • 250 gr šunke, po izboru
  • 250 gr kačkavalja, po izboru
  • 125 gr mocarele (ili bilo kog drugog sira)

Priprema: 

U mlakoj vodi razmutite kvasac i šećer, pa ostavite da se kvasac aktivira. Dodajte so i brašno, pa umesite glatko testo. Formirajte loptu, pouljite je svom količinom maslinovog ulja i ostavite pokriveno krpom da narasta najmanje sat i po vremena.

Konzervu pelata izgnječite, dodajte šećer, so prema ukusu, izgnječeni beli luk, origano i maslinovo ulje, pa sve dobro izmešajte.

Šunku i kačkavalj izrendajte.

Naraslo testo rukama razvucite od ivice na ivice u nauljenoj posudi i ostavite da narasta još minimum pola sata.

Mocarelu iskidajte i rasporedite preko testa, potom nanesite sos, preko sosa rendanu šunku, a onda i kačkavalj.

Picu pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni oko 15 minuta sa ugrejana oba grejača, a onda još 10 minuta sa uključenim samo donjim grejačem.

Isecite picu na željene komade i poslužite!

Formula za sastojke za druge veličine pleha: 

  • X - O,317 (gr brašna po kvadratnom centimetru tepsije)
  • D*Š (dužina puta širina tepsije)
  • B (brašno) = D*Š*X
  • Voda = B*0,7
  • Instant kvasac = B*0,02
  • Maslinovo ulje = B*0,025
  • So = B*0,025
  • 1 kašičica šećera

Prijatno!

Video: Ceo život ste pogrešno podgrevali picu: Ovo je savršen način da testo bude hrskavo, a kačkavalj mek

(Telegraf.rs)