Kako da testo za picu uvek bude savršeno: Matematički precizna formula za svaki pleh
Uživanje u vrhunskom zalogaju
U srpskom narodu postoji jedna zanimljiva izreka kada je u pitanju priprema pice: "Da Italijani ovo vide, potpuno bi "poludeli". Većini nas su bake i mame pravile tzv. picu, jer je sa zaštitinim znakom Italije delila samo ime.
Verovatno vam i danas polazi voda na usta kada se setite tog testa, koje je na ovom podneblju odozgo imalo kečap, slaninicu, neizostavni kajmak i kao šlag na torti - razbijeno jaje. Takav obrok smo obožavali i bili ponosni da među drugarima istaknemo da tog dana za ručak ili večeru imamo neobično jelo - picu.
Danas, kada su restorani, brze hrane, ali i internet naša svakodevica, znamo na koji način se prave pice koje su identične ili mnogo više podsećaju na te hrskave, ukusne i slasne originale italijanskog jela.
Hlebara, kako je sada zovemo je tada bila nezamenljiva, a danas, iako je retko na taj način jedemo, nam obavezno izmami osmeh na lice.
Jedan momak na svom Instagram profilu objavio je recept za picu po receptu svoje bake, a uz zanimljive anegdote nas vratio u davno prošla vremena.
- Dok sam odrastao u Dalmaciji, ta pica je bila suvo zlato, a ja sam bio jako škrt kad je ona u pitanju. Moj jedini fokus bio je da je Slovence iz kuće ispod nagovorim da se igramo negde drugo da ne bi namirisali picu, što se na moju žalost najčešće dešavalo - duhovito opisuje on svoje dečije dogodovštine.
Izrendajte šunku, nastavlja on i dodaje da bi to verovatno bilo čudno prekojadranskim komšijama, ali da on, naglašava, od bakinih recepata ne odstupa.
Naime, i recept, kao i sama uvertira u isti je prilično neobičan. Kako Neno sa ovog profila kaže, neko završi sa originalnom picom a neko sa hlebarom. Zato je recept napisao u formuli, kako bi sastojci mogli da se prilagode veličini pleha u kome pečete picu.
Za ovaj recept biće vam potrebno i malo matematičkog znanja, ali rezultat, koji će vas s prvim zalogajem vratiti u detinjstvo, vredi svake muke.
Ipak, kako bismo vam olakšali, prenosimo recept za pleh veličine 30x40 cm.
Sastojci:
- 380 gr brašna
- 266 ml vode
- 1 kesica suvog kvasca
- 10 ml maslinovog ulja
- 10 gr soli
- 1 kašičica šećera
nadev:
- 1 konzerva paradajz pelata
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica origana
- so prema ukusu
- 1 čen belog luka
- 20 ml maslinovog ulja
- 250 gr šunke, po izboru
- 250 gr kačkavalja, po izboru
- 125 gr mocarele (ili bilo kog drugog sira)
Priprema:
U mlakoj vodi razmutite kvasac i šećer, pa ostavite da se kvasac aktivira. Dodajte so i brašno, pa umesite glatko testo. Formirajte loptu, pouljite je svom količinom maslinovog ulja i ostavite pokriveno krpom da narasta najmanje sat i po vremena.
Konzervu pelata izgnječite, dodajte šećer, so prema ukusu, izgnječeni beli luk, origano i maslinovo ulje, pa sve dobro izmešajte.
Šunku i kačkavalj izrendajte.
Naraslo testo rukama razvucite od ivice na ivice u nauljenoj posudi i ostavite da narasta još minimum pola sata.
Mocarelu iskidajte i rasporedite preko testa, potom nanesite sos, preko sosa rendanu šunku, a onda i kačkavalj.
Picu pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni oko 15 minuta sa ugrejana oba grejača, a onda još 10 minuta sa uključenim samo donjim grejačem.
Isecite picu na željene komade i poslužite!
Formula za sastojke za druge veličine pleha:
- X - O,317 (gr brašna po kvadratnom centimetru tepsije)
- D*Š (dužina puta širina tepsije)
- B (brašno) = D*Š*X
- Voda = B*0,7
- Instant kvasac = B*0,02
- Maslinovo ulje = B*0,025
- So = B*0,025
- 1 kašičica šećera
Prijatno!
(Telegraf.rs)