Recept za posnu boraniju bez kapi ulja: Ovako pripremljena lepša je od one sa mesom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zdrav i zasitan ručak za celu porodicu

Foto: Shutterstock

Božićni post se polako privodi kraju, a većina ljudi poslednje nedelje posti na vodi. Verujemo da je domaćicama ponestalo inspiracije za posne recepte i da razmišljaju šta bi to zasitno i ukusno mogle da spreme.

Boranija se našim prostorima uglavnom sprema sa mesom, međutim, ona može da bude izuzetno ukusna i ako se spremi kao posno jelo.

Sastojci:

  • 1 kg boranije
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 500 ml soka od paradajza
  • so
  • začini po ukusu
  • peršun

Priprema:

Boraniju očistite, a peršun, crni i beli luk iseckajte.

U šerpu stavite red boranije, potom malo crnog luka i peršuna, malo soli i začina po ukusu. Postupak ponavljate sve dok imate sastojke.

Nalijte vodom da ogrezne, ostavite da proključa, a onda smanjite temperaturu. Kad boranija omekša, prelijte je sokom od paradajza i kuvajte još 45 minuta. Voda bi trebalo potpuno da ispari, a paradajz sok da se ukrčka.

Boraniju služite toplu i ukrasite je sa malo svežeg peršuna.

Prijatno!

(Telegraf.rs)