Recept za posne pljeskavice od soje i povrća: Brzo se prave, a još brže jedu
Možete da ih poslužite same ili kao dodatak jelu
Od Božića do Bogojavljenja svi dani su mrsni, ali se na zimski Krstovdan, odnosno danas - obavezno posti. Verujemo da vam je ponestalo ideja za posne recepte, pa smo zbog toga pripremili jedan, koji će vam se, verujemo, svideti.
Pljeskavice su jedno od omiljenih jela na našim prostorima i spremaju se od mesa, ali ni njihovoj posnoj verziji nećete moći da odolite.
Bogate povrćem i začinama osvojiće sva vaša čula, a verujemo da ćete ih rado spremati i u toku mrsnih dana.
Ukoliko postite na vodi, pljeskavice pripremite prema receptu, samo što ćete umesto da ih spuštate u ulje, peći u rerni na 180 stepeni oko pola sata.
Sastojci:
- 200 gr sojinih ljuspica
- 150 gr prezli
- 3 kašike brašna
- 50 gr lanenog semena
- 2 šargarepe
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 krompir
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1/2 kašičice bibera
- 1/2 kašičice soli
- začini po ukusu
- ulje za prženje
Priprema:
Sojine ljuspice potopite u vodu da nabubre. Istu stvar uradite i sa lanenim semenom - sipajte 50 grama celih semenki u 50 ml vode, pa ih ostavite tako pola sata.
Luk, krompir i šargarepu oljuštite, pa izrendajte na krupno rende i stavite u veću posudu. Beli luk očistite i usitnite, pa dodajte u posudu.
Sojine ljuspice dobro ocedite od vode, pa ih stavite u posudu zajedno sa povrćem. Dodajte brašno, prašak za pecivo i začine, kao i laneno seme koje je odstojalo u vodi. Primetićete da se voda u koju ste potopili lanene semenke želirala - nemojte je bacati, već je dodajte u smesu za pljeskavice kako bi povezala ostale sastojke, pa sve fino promešajte.
Rukama od smese formirajte loptice i spljoštite ih dlanom, tako da dobijete oblik pljeskavice.
U tiganju zagrejte ulje, pa pažljivo spuštajte pljeskavice.
Pržite ih s obe strane dok ne porumene.
Pljeskavice vadite na papirni ubrus, kako bi se ocedile od viška ulja.
Služite ih tople uz omiljenu salatu.
Prijatno!
(Telegraf.rs)