Recept za podvarak sa suvim mesom: Jelo bez koga se ne može zamisliti zimska trpeza

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kiseli kupus je namirnica koja je u zimskom periodu posebno popularna na meniju mnogih domaćica

Foto: Shutterstock

Kiseli kupus važi za izuzetno zdravu namirnicu koja obiluje vitaminom C. Recepti sa ovim povrćem posebno su popularni tokom zime, pa se tako u jelovniku mnogih domaćica nađu sarma ili svadbarski kupus, ali i podvarak.

Podvarak je jelo koje nije teško spremiti, ali kako smatraju mnogi gurmani, on najlepši ukus ima kada se priprema sa suvim mesom i služi sa vrućom projicom.

Sastojci:

  • 500 g rezanog kupusa
  • 1 kašika masti ili ulja
  • 2 čena belog luka
  • 1 glavica crnog luka
  • po ukusu mleveni biber
  • 5 zrna bibera
  • 2 lista lovora
  • 300-400 g suvog mesa
  • 1 kašičica dimljene začinske paprike

Priprema: 

U šerpu sipajte vodu, stavite suvo meso, neka se kuva nekoliko minuta, pa  procedite. Ako imate slaninu, i nju možete dodati.

U posudu u kojoj ćete spremati kupus, stavite mast ili ulje. Sitno iseckajte crni luk, prodinstajte ga i kad postane staklast dodajte iseckan beli luk.

Kupus dobro isperite u vodi,  ako je slan. U šerpu sa lukom dodajte kupus, mleveni biber, biber u zrnu, alevu papriku, lovorov list, meso i nalijte toliko vode da prekrije ribanac.

Dinstajte na laganoj vatri sat vremena. Potom sve prebacite u tepsiju ili vatrostalnu posudu, stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni, pa zapecite pola sata.  Uz podvarak poslužite projice.

Prijatno!

Video: Tajni sastojak za savršen krompir pire: Recept koji će svi obožavati

(Telegraf.rs)