Recept za podvarak sa suvim mesom: Jelo bez koga se ne može zamisliti zimska trpeza
Kiseli kupus je namirnica koja je u zimskom periodu posebno popularna na meniju mnogih domaćica
Kiseli kupus važi za izuzetno zdravu namirnicu koja obiluje vitaminom C. Recepti sa ovim povrćem posebno su popularni tokom zime, pa se tako u jelovniku mnogih domaćica nađu sarma ili svadbarski kupus, ali i podvarak.
Podvarak je jelo koje nije teško spremiti, ali kako smatraju mnogi gurmani, on najlepši ukus ima kada se priprema sa suvim mesom i služi sa vrućom projicom.
Sastojci:
- 500 g rezanog kupusa
- 1 kašika masti ili ulja
- 2 čena belog luka
- 1 glavica crnog luka
- po ukusu mleveni biber
- 5 zrna bibera
- 2 lista lovora
- 300-400 g suvog mesa
- 1 kašičica dimljene začinske paprike
Priprema:
U šerpu sipajte vodu, stavite suvo meso, neka se kuva nekoliko minuta, pa procedite. Ako imate slaninu, i nju možete dodati.
U posudu u kojoj ćete spremati kupus, stavite mast ili ulje. Sitno iseckajte crni luk, prodinstajte ga i kad postane staklast dodajte iseckan beli luk.
Kupus dobro isperite u vodi, ako je slan. U šerpu sa lukom dodajte kupus, mleveni biber, biber u zrnu, alevu papriku, lovorov list, meso i nalijte toliko vode da prekrije ribanac.
Dinstajte na laganoj vatri sat vremena. Potom sve prebacite u tepsiju ili vatrostalnu posudu, stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni, pa zapecite pola sata. Uz podvarak poslužite projice.
Prijatno!
(Telegraf.rs)