Recept za pohovanu belu ribu: Domaći beli sos daje joj poseban ukus
Kombinacija koja obećava
Prema mišljenju nutricionista, riba je jedna od namirnica koju bi trebalo jesti bar dva puta nedeljno. Iako se na našim prostorima riba najčešće jede u vreme posta, ona je veoma ukusna i kada se spremi u mrsnoj verziji.
Pohovana bela riba zajedno sa belim sosom je dobitna kombinacija koja će probuditi sva vaša čula.
Sastojci:
- 1 kg bele ribe
- 4 jaja
- 2 limuna
- 6 kašika prezli
- 10 kašika brašna
- so, biber
- ulje za prženje
- peršun za i limun za dekoraciju
sastojci za sos:
- 180 gr (1 čaša) kisele pavlake
- 2 kisela krastavčića
- 2 čena belog luka
- so, biber
- 1/2 kašičice suve mirođije
Priprema:
Ribu očistite i osecite na tanke filete. Usolite je i pobiberite, pa prelijte limunovim sokom.
Ostavite je tako najmanje sat vremena.
Za to vreme pripremite sos.
Krastavčiće izrendajte na sitno rende, ocedite sok i dodajte so, biber i mirođiju.
Luk isecite sitno, pa zajedno sa kiselom pavlakom dodajte u krastavce i promešajte sve zajedno.
U posudi pomešajte brašno i prezle, a u drugu posudu umutite jaja.
Svaki file bele ribe prvo uvaljajte u smesu od brašna i prezli, pa onda u umućena jaja.
U tiganj sipajte veću količinu ulja, a kada se zagreje spuštajte ribu i pržite dok ne poprimi zlatnu boju s obe strane.
Ribu vadite i stavite na papirni ubus kako bi upio višak masnoće.
Belu ribu služite zajedno sa pomfritom, sosom i sezonskom salatom.
Prijatno!
(Telegraf.rs)