Recept za pohovanu belu ribu: Domaći beli sos daje joj poseban ukus

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kombinacija koja obećava

Foto: Shutterstock

Prema mišljenju nutricionista, riba je jedna od namirnica koju bi trebalo jesti bar dva puta nedeljno. Iako se na našim prostorima riba najčešće jede u vreme posta, ona je veoma ukusna i kada se spremi u mrsnoj verziji.

Pohovana bela riba zajedno sa belim sosom je dobitna kombinacija koja će probuditi sva vaša čula.

Sastojci:

  • 1 kg bele ribe
  • 4 jaja
  • 2 limuna
  • 6 kašika prezli
  • 10 kašika brašna
  • so, biber
  • ulje za prženje
  • peršun za i limun za dekoraciju

sastojci za sos:

  • 180 gr (1 čaša) kisele pavlake
  • 2 kisela krastavčića
  • 2 čena belog luka
  • so, biber
  • 1/2 kašičice suve mirođije

Priprema:

Ribu očistite i osecite na tanke filete. Usolite je i pobiberite, pa prelijte limunovim sokom.

Ostavite je tako najmanje sat vremena.

Za to vreme pripremite sos.

Krastavčiće izrendajte na sitno rende, ocedite sok i dodajte so, biber i mirođiju.

Luk isecite sitno, pa zajedno sa kiselom pavlakom dodajte u krastavce i promešajte sve zajedno.

U posudi pomešajte brašno i prezle, a u drugu posudu umutite jaja.

Svaki file bele ribe prvo uvaljajte u smesu od brašna i prezli, pa onda u umućena jaja.

U tiganj sipajte veću količinu ulja, a kada se zagreje spuštajte ribu i pržite dok ne poprimi zlatnu boju s obe strane.

Ribu vadite i stavite na papirni ubus kako bi upio višak masnoće.

Belu ribu služite zajedno sa pomfritom, sosom i sezonskom salatom.

Prijatno!

(Telegraf.rs)