Recept za luk punjen mlevenim mesom: Specijalitet koji će vas oboriti s nogu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osvaja sva čula u tren oka

Foto: Shutterstock

Gotovo da ne postoji domaćica sa naših prostora koja nije spremila punjene paprike i punjeni paradajz. Međutim, retko koja je spremala punjeni crni luk.

Jedno od najpoznatijih egzotičnih jela turske kuhinje je sogan dolma, odnosno punjeni luk. Ovaj specijalitet punjen je mlevenim mesom, a miris koji se širi kućom je neodoljiv. Za vas smo pripremili recept koji će vam zamirisati dan.

Sastojci:

  • 6 glavica crnog luka
  • 200 gr kačkavalja
  • 300 gr mlevenog mesa
  • 200 ml soka od paradajza
  • 100 gr putera
  • 150 gr šunke
  • so, biber
  • začinska paprika
  • ulje
  • bosiljak za dekoraciju
  • začini po ukusu

Priprema:

Luk oljuštite i izvadite unutrašnjost, pa ga usolite. Kačkavalj izrendajte na krupno rende, a šunku isecite sitno i pomešajte sve zajedno sa mlevenim mesom. 

Dodajte so, peršun, začinsku papriku i začine po ukusu, pa sve promešajte.

U glavice crnog luka stavite pomalo putera i punite ih smesom od mlevenog mesa i šunke.

Pleh u kom ćete peći jelo obložite papirom za pečenje, pa poređajte glavice crnog luka.

Preko njih prelijte sok od paradajza.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeno 30 minuta.

Luk dekorišite svežim bosiljkom i poslužite uz omiljenu sezonsku salatu.

Prijatno!

Video: Tajni sastojak za savršen krompir pire: Recept koji će svi obožavati

(Telegraf.rs)