Krompir torta, brza i jeftina poslastica koja se ne peče: Recept koji vraća u detinjstvo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kolači i torte koji su bili popularni osamdesetih godina ponovo se vraćaju na trpeze širom Srbije

Foto: Shutterstock

Poslastice koje su bile popularne osamdesetih godina ponovo se vraćaju na trpeze širom Srbije. Jedna od omiljenih brzih i jeftinih torti, takozvana krompir torta, ponovo je popularna, tim pre što nije potrebno mutiti i peći kore, kuvati fil i satima stajati pokraj šporeta dok svi sastojci ne budu gotovi.

Ukoliko vam se jede nešto slatko, a nemate mnogo vremena za pripremu, neka vaš izbor bude slatka krompir torta sa čokoladom. Jedina izmena u odnosu na standardni recept je dodavanje slatke pavlake koja daje bogatu glazuru.

Sastojci:

  • 1 kg kuvanog krompira
  • 250 gr mlevenog keksa
  • 250 gr mlevenih oraha
  • 250 gr margarina
  • 250 gr šećera u prahu
  • 50 gr kakao praha
  • 200 gr čokolade
  • 250 ml slatke pavlake
  • 2 supene kašike ruma

Priprema:

Oljuštite krompir, pa ga obarite, procedite, ispasirajte i ostavite da se ohladi.

Umutite margarin sa šećerom u prahu, dodajte mleveni keks, 30 grama kakao praha, ispasirani krompir i mlevene orahe, pa sve dobro sjedinite.

U šerpici rastopite 100 grama čokolade, pa vruću čokoladu dodajte smesi, sipajte rum i još jednom sve dobro sjedinite.

Smesu za tortu prebacite u pleh i ostavite je u frižideru.

Deo smese ostavite i od nje napravite bombice kojima ćete dekorisati tortu. Bombice potom uvaljajte u preostali kakao prah.

Kad se torta ohladi, pripremite glazuru.

Umutite slatku pavlaku, dodajte joj 100 grama rastopljene čokolade, sve dobro izmešajte i prelijte preko torte.

Bombice poređajte preko glazure, po želji preko njih sipajte još malo rastopljene čokolade umućene sa slatkom pavlakom i ukrasite je listićima nane.

Prijatno!

(Telegraf.rs)