Recept za posnu pitu s jabukama: Spremljena na vodi oduševiće sva vaša čula
Sočni zalogaji kojim nećete moći da odolite
Kada je reč o slatkim pitama, većina ljudi prvo pomisli na onu s jabukama. Pita s jabukama je redovan gost na trpezama širom Srbije, a skoro svaka domaćica tvrdi da je njen recept za ovu pitu najbolji.
Ovo je jedan od recepata koji svi manje-više znamo, ali nije na odmet obnoviti gradivo, naročito kada je pitanju posna pita na vodi.
Sastojci za pitu:
- 1 kg jabuka
- 1 pakovanje kora za pitu
- 2 kašike šećera
- 5 kašika griza
- 1 kašičica cimeta
- 1 šaka suvog grožđa
- kisela voda
Sastojci za preliv:
- 200 g šećera
- 1 šolja vode
- sok od jabuka
Priprema:
Jabuke operite i oljuštite, pa ih izrendajte na krupno rende. Pospite ih šećerom, pa ih ostavite da otpuste sok.
Jabuke ocedite od soka, stavite ih u drugu posudu i dodajte suvo grožđe, griz i cimet. Sok od jabuka sačuvajte.
Na radnu površinu stavite jednu koru, premažite je sa malo kisele vode, pa isto uradite i sa drugom korom koju ćete staviti na prvu.
Treću koru takođe premažite kiselom vodom, pa ravnomerno rasporedite izrendane jabuke.
Nadevene kore savijte u rolnu i isecite na parčiće, pa ih poređajte u pleh koji ste prethodno obložili pek papirom.
Pitu pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 minuta.
Dok se pita peče, napravite preliv.
U šerpu sipajte sok od jabuke, vodu i šećer, pa kuvajte na tihoj vatri dok se šećer ne istopi. Šerpu sklonite s ringle i ostavite da se prohladi.
Kada prođe 25 minuta od kada ste stavili pitu u rernu, izvadite je i prelijte sirupom od vode i šećera, pa vratite pitu da se peče još pet minuta.
Kada je gotova, ostavite je da se prohladi, a onda je poslužite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)