Recept za pastrmku iz rerne: Zdrav i ukusan zalogaj koji će obradovati vaša nepca

Vreme čitanja: oko 1 min.

Riba spada u "hranu za mozak", a kako nutricionisti tvrde, trebalo bi je na trpezi imati bar jednom u toku sedmice

Foto: Shutterstock

Riba je jedna od najzdravijih namirnica koju na našim prostorima uglavnom nedovoljno koristimo u ishrani, a i neretko je smatramo komplikovanom za spremanje.

Međutim, postoje i recepti koji vam nude brzo i jednostavno spremanje ribljih jela.

Riba spada u "hranu za mozak", a kako nutricionisti tvrde, trebalo bi je na trpezi imati bar jednom u toku sedmice. 

Sastojci:

  • 4 veće pastrmke
  • 300 g krompira
  • 2 crvene paprike
  • 2 žute paprike
  • 1 tikvica
  • 2 limuna
  • so, biber
  • peršun
  • maslinovo ulje
  • 1 čen belog luka

Priprema: 

Očišćenu pastrmku operite, osušite i dobro posolite. Sitno iseckajte čen belog luka i peršun, iscedite u to pola limuna i dodajte malo maslinovog ulja. Sve izmešajte, pa premažite ribu i spolja i unutra i ostavite da se marinira sat-dva u frižideru.

Oljuštite krompir i tikvicu i isecite ih na sitnije kockice. Papriku takođe iseckajte na kockice ili po želji na malo deblje štapiće.

U dublji pleh ili vatrostalnu činiju stavite krompir. Posolite i pobiberite.  Po tome poređajte ribu,  pa sve zalijte maslinovim uljem i pokrijte aluminijumskom folijom. Ubacite u zagrejanu rernu na 180 stepeni.

Pecite 20 minuta, a onda skinite foliju i dodajte tikvice i pariku, promešajte i ostavite nepokriveno da se peče još 25 minuta da pastrmka dobije hrskavu koricu.

Servirajte pečenu ribu na tanjir, uz nju stavite pečeno povrće, pa ukrasite, limunom, peršunom i, ako želite, mirođijom.

Služite toplo uz sezonsku salatu.

Prijatno!

Video: Saveti profesionalnog kuvara: Evo kako najlakše da očistite svežu ribu

(Telegraf.rs)