Recept za gozleme sa sirom i spanaćem: Ukusno tursko jelo koje morate probati
Mekane i vazdušaste, osvojiće sva vaša čula
Gozleme su nešto između palačinke i pice, a mnogi kažu da su one na neki način i turski hleb. Kako god ih zvali, jedno je sigurno, hrskavoj spoljašnosti i ukusnom nadevu skoro niko ne može da odoli.
Gozleme se mogu spremati sa mlevenim mesom, krompirom..., a Turci ih najčešće spremaju sa sirom i spanaćem.
Stoga vam donosimo recept za gozleme čija će kombinacija ukusa osvojiti sva vaša čula.
Sastojci za testo:
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 3 kašike ulja
- 300 ml mlake vode
sastojci za nadev:
- 300 g svežeg spanaća
- 1 struk praziluka
- 300 g sitnog sira
- 2 kašike ulja
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica soli
- začini po ukusu
Priprema:
Kvasac i šećer pomešajte sa malo tople vodi i ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira. U dublju posudu pomešajte, brašno, so, ulje, vodu, pa dodajte nadošli kvasac i umesite glatko testo.
Ostavite 15 minuta da testo nadođe.
Na radnu površinu pospite malo brašna, pa testo podelite na šest jufki.
Prekrijte ih i ostavite sat vremena da odstoje.
Za to vreme pripremite nadev.
Spanać blanširajte u većoj količini vode u koji ćete dodati so, pa ga procedite. Praziluk iseckajte sitno, pa ga pomešajte sa spanaćem, sirom i dodajte beli luk i začine po ukusu.
Jednu po jednu jufku stavite na radnu površinu i razvlačite oklagijom u što tanji krug. Stavite nadev na sredinu kruga i ravnomerno ga rasporedite. Testo preklopite sa sve četiri strane.
Na srednje zagrejan tiganj sipajte malo ulja, pa na njemu pržite lepinjice pet minuta s jedne, pa pet minuta s druge strane.
Gozleme služite tople.
Prijatno!
(Telegraf.rs)