Karpati kolač sa višnjama i neodoljivim kremom: Novi recept koji štedi vreme

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tradicionalni slatkiš u izmenjenoj verziji po ukusu nimalo ne zaostaje za onim koji smo navikli da pravimo

Foto: Shutterstock

Talasasti kolač sa višnjama i kremom, popularno nazvan Karpati, poznat je svim ljubiteljima slatkiša.

Testo za korice koje se najpre kuva, a onda i peče, iziskuje malo više vremena, pa su domaćice smislile jednostavniju verziju koja po ukusu nimalo ne zaostaje za tradicionalnom verzijom. Umesto pripremanja testa koristi se kupovno lisnato testo, a u prvi fil se dodaju višnje. Nova verzija popularnog kolača priprema se brže nego tradicionalna.

Sastojci:

  • pakovanje lisnatog testa
  • dve kesice pudinga od vanile
  • 200 g šećera
  • manja slatka pavlaka
  • 300 g višanja
  • pet kašika šećera u prahu
  • malo boje za kolače (po želji)

Priprema:

Veću tepsiju obložite pek papirom. Lisnato testo razvucite oklagijom na veličinu pleha, isecite ga na tri jednaka dela po širini i stavite da se ispeče.

U pola litra vode stavite 200 grama šećera, dodajte višnje i stavite da se kuva. Kad voda provri, dodajte prašak za puding razmućen u malo vode, pa zakuvajte dok ne počne da se želira. Vruć fil sipajte preko prvog dela lisnatog testa, odmah ga preklopite drugim delom lisnatog testa i ostavite da se stegne.

Najbolje je da kolač pravite u manjoj tepsiji, kako fil sa višnjama ne bi curio sa strane.

Umutite slatku pavlaku, stavite je preko drugog dela lisnatog testa i preko pavlake stavite treći deo lisnatog testa.

U šećer u prahu dodajte malo boje za kolače i malo vode, dobro umutite i razlijte preko gornje korice. Po želji ukrasite višnjama i slatkom pavlakom.

Kolač će dekorativno izgledati i ako ga samo pospete šećerom u prahu.

Prijatno!

(Telegraf.rs)