Čupavci sa kokosom na vodi, ukusniji od mrsnih: Recept za klasik koji odoleva trendovima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova verzija popularnog kolača uz koji su odrastale generacije

Foto: Shutterstock

Popularne čupavce, kolač preliven čokoladom i uvaljan u kokosovo brašno, domaćice u Srbiji pripremaju decenijama.

Osim što su lagani za pripremu, čupavci su i vrlo izdašni, a uz to za njih važi pravilo da što duže stoje, to su bolji. Na kraju, ni sastojci za čupavce nisu skupi, što im dodatno daje na popularnosti.

Ukoliko postite, a ipak želite da se zasladite čupavcima, isprobajte verziju bez jaja, mleka i ulja, odnosno margarina. Posni čupavci po ukusu nimalo ne zaostaju za mrsnim, a priprema je brza i jednostavna.

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 50 g griza
  • 400 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 400 ml vode
  • 1 kašika alkoholnog sirćeta
  • 50 g kakao u prahu
  • 100 g kokosovog brašna

Priprema:

U činiji pomešajte pšenično brašno, griz, 200 grama šećera, prašak za pecivo i vanilin šećer. Potom dodajte 200 mililitara vode i kašiku alkoholnog sirćeta. Sve dobro umutite, pa sipajte u pleh obložen pek-papirom i pecite na 200 stepeni dok se patišpanj ne odvoji od ivica pleha.

Sačekajte da se kolač ohladi, pa ga isecite na kocke.

U šerpu sipajte 200 mililitara vode, dodajte 200 grama šećera i 50 grama kakao uprahu, pa stavite na ringlu da se kuva. Kad proključa, skinite sa ringle i ostavite da se malo prohladi.

U posudu sa strane sipajte kokosovo brašno.

Kocke ispečenog patišpanja viljuškom spuštajte u preliv od vode, šećera i kakao-praha, pa odmah zatim u posudu sa kokosovim brašnom.

Prijatno!

Video: Brzo, slasno, efikasno: Kolačići od banane i kokosa, osvojiće sve ljubitelje zdravog života

(Telegraf.rs)