Recept za klasičnu i pikantnu marinadu: Meso će biti sočno, mekano i ukusno
Meso je najbolje ako ga marinirate veče pre roštiljanja i vredi svakog minuta čekanja
Stiglo je lepo vreme i sigurni smo da jedva čekate da sa svojim prijateljima odete negde u prirodu i uživate u ukusnom roštilju.
Meso i povrće s roštilja uvek ima posebnu aromu i slatkoću. A kada uz aromu dima dodate i marinadu, dobijete roštilj za prste polizati.
Uzalud vam i najfiniji komadi mesa, i dobra vatra, i najkvalitetniji roštilj ako meso niste prethodno marinirali. Marinada je ono što će mesu dati poseban ukus i mekoću. Meso je najbolje ako ga marinirate veče pre roštiljanja i vredi svakog minuta čekanja.
Klasična marinada
Sastojci:
- 100 ml suncokretovog ulja
- 100 ml maslinovog ulja
- 100 ml jabukovog sirćeta
- 2 kašike soli
- 2 čena belog luka
- 1 kašika bibera
- 1/2 kašike mlevene crvene paprike
- 1 crni luk
Priprema:
Crni i beli luk sitno iseckajte, pa ih stavite u veliku činiju. Obe vrste ulja, sirće i začine dodajte u činiju sa lukom, pa sve zajedno promešajte.
Komade mesa umačite u dobijenu smesu i slažite u veću posudu, a na kraju meso zalijte preostalom marinadom i poklopite. Ostavite najmanje četiri sada u frižideru.
Pikantna marinada
Ova marinada je za osobe čije nepce podnosi jake začine.
Sastojci:
- 1 kašika čilija u prahu
- 1 kašika smeđeg šećera
- 1/2 kašike soli
- 1/2 kašike bibera
- 1/2 kašike belog luka u prahu
- 1 kašika crvene paprike
- 200 ml suncokretovog ulja
- 2 kašike senfa
Priprema:
Sve sastojke stavite u posudu i promešajte. Marinadom premažite meso ili povrće i ostavite preko noći u frižideru.
Prijatno!
(Telegraf.rs)