Čokoladni rolat, izdašan i kremast: Recept za koji mnogi kažu da je bolji od paša lokuma

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kombinacija čokolade, slatke pavlake i laganog patišpanja garantuje uživanje za nepca

Foto: Shutterstock

Rolati sa džemom, kremom ili umućenom slatkom pavlakom idealni su da zaokružite nedeljni ručak. Recept za čokoladni kolač koji vam donosimo priprema se brzo, a uz to nije potrebno mnogo sastojaka.

Ovaj rolat je izdašan i lagan, a još jedna njegova prednost je u tome da što duže stoji to postaje bolji i ukusniji.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 2 kašike kakao-praha
  • pola kesice praška za pecivo
  • 2 kašike ulja
  • 500 ml slatke pavlake
  • 100 g čokolade za kuvanje

Priprema:

Razdvojte belanca od žumanaca, pa umutite belanca u čvrst sneg. Dodajte šećer, pa nastavite da mutite mikserom. Potom dodajte brašno, prašak za pecivo, kakao-prah, žumanca i ulje, pa smesu umutite ručno.

Pleh obložite pek papirom, ulijte smesu i pecite je na 180 stepeni petnaestak minuta. Izvadite tepsiju iz rerne, patišpanj prebacite na vlažnu krpu i urolajte, pa ostavite da tako odstoji dok se ne prohladi.

Umutite 400 mililitara slatke pavlake i njome bogato premažite unutrašnju stranu rolata.

U šerpici rastopite 100 grama čokolade sa preostalih 100 mililitara neumućene slatke pavlake, pazeći da ne provri. Ovu smesu prelijte preko rolata i ostavite kolač na hladnom mestu nekoliko sati.

Secite na kolutove i služite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)