Tufahije iz rerne, sočne i brze: Recept za poslasticu sa posebnim filom koji deca obožavaju
Za pripremu tradicionalnog slatkiša koji je na naše prostore pristigao iz Turske neće vam biti potrebno mnogo vremena
Tufahije su mnogima omiljena poslastica iz detinjstva. Kuvane oljuštene jabuke punjene filom od oraha i suvog grožđa i prelivene ušpinovanim sirupom od šećera, vode i limuna asocijacija su na bakinu kuhinju i slatkiš kom je nemoguće odoleti.
Mlade domaćice koje su se odvažile da naprave ovaj slatkiš znaju koliko ume da bude naporno stajanje pokraj šporeta i okretanje jabuka dok se kuvaju, a onda i procenjivanje da li su jabuke previše meke ili, pak, nedovoljno kuvane.
Zato vam donosimo jednostavniji, a jednako ukusan recept - tufahije iz rerne sa laganim filom koji će se dopasti svima, a posebno mališanima.
Sastojci:
- osam jabuka
- 400 g šećera
- 100 g mlevenih oraha
- 200 g mlevenog keksa
- pola litra vode
- limun
- dve kesice šlaga ili pakovanje male slatke pavlake
Priprema:
Jabuke oljuštite, pa ih izdubite kašičicom, uvaljajte u kristal-šećer i ređajte u tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Pomešajte mlevene orahe sa mlevenim keksom, pa ovom smesom napunite jabuke, prekrijte ih folijom i pecite u rerni na 200 stepeni oko 25 minuta.
Dok se jabuke peku, pripremite preliv. U šerpu sipajte pola litra vode, dodajte preostali šećer i kuvajte na jačoj temperaturi dok ne zapeni. Potom smanjite temperaturu ringle i kuvajte dok tečnost ne dobije konzistenciju sirupa, a onda iscedite sok od jednog limuna i sve dobro promešajte.
Pečene tufahije izvadite iz rerne, prebacite ih na tacnice ili u činije, ostavite da se ohlade, prelijte sirupom i stavite u frižider. Svaku tufahiju ukrasite šlagom ili umućenom slatkom pavlakom.
Prijatno!
(Telegraf.rs)