Posne kiflice, vazdušaste i meke poput pamuka: Recept za savršeno ukusno pecivo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Univerzalno testo i za slatke i za slane đakonije

Foto: Branka Trifunović

U većini kuća u Srbiji nemoguće je zamisliti vikend bez domaćih kolača ili peciva. U danima posta domaćice se opredeljuju za pripremanje pita sa sezonskim voćem i (uglavnom) gotovim korama, a one kojima nije teško da zamese testo najčešće biraju kiflice - slane i slatke.

Recept koji vam donosimo “pomiriće” oba ukusa, kiflice ćete pripremiti brzo i lako, biće vazdušaste i moći će duže da stoje.

Sastojci:

  • 800 g brašna
  • 450 ml vode
  • 2 kašike šećera
  • 1 ravna kašika soli
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 40 g svežeg kvasca
  • 1 kašika sirćeta
  • 30 g posnog margarina (za premazivanje)
  • džem, šećer u prahu, kim, susam (po želji)

Priprema:

Zagrejte vodu tek toliko da se smlači, pa skinite posudu sa šporeta, dodajte šećer, dve kašike brašna i izmrvljen kvasac, sve razmutite i ostavite da odstoji desetak minuta. Potom dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo, sirće i so, te sve dobro umesite tako da testo postane elastično.

Ostavite testo na toplom mestu da nadođe, pa ga razvucite pomoću oklagije, isecite u obliku kiflica i filujte džemom, odnosno ostavljajte prazne ako želite slanu verziju kiflica.

Ređajte kiflice u pleh koji ste prethodno obložili pek-papirom i opet ostavite da nadođu još pola sata, pa ih premažite rastopljenim margarinom na biljnoj bazi.

Ukoliko želite slanu verziju kiflica, pospite ih morskom ili kuhinjskom solju, susamom ili kimom.

Pecite u rerni koju ste zagrejali na 200 stepeni dok kiflice ne porumene.

Ukoliko ste se opredelili za slatke kiflice punjene džemom, uvaljajte ih u prah-šećer pre služenja.

Prijatno!

(Telegraf.rs)