Sunđer kolač, gotov za tili čas: Recept za izdašnu, meku i sočnu poslasticu
Ovo slatko zadovoljstvo mogu da naprave i oni koji nisu vešti u kuhinji
Kad se uželite nečeg slatkog, a u kuhinji nemate mnogo sastojaka za pripremu kolača, ovaj recept će biti spasonosno rešenje.
Pored toga što se brzo pravi, on je idealan za mlade domaćice koje nisu vešte u spremanju poslastica.
Sastojci:
- litar mleka
- 8 jaja
- 300 g šećera
- 250 g margarina
- 250 g brašna
- 2 kesice vanilin-šećera
- 2 kašike vode
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca, pa belanca umutite u čvrst sneg. Dodajte šećer, nastavite da mutite, pa kad su belanca i šećer dobro sjedinjeni dodajte dve kašike vode i još malo mutite mikserom.
U šerpu sipajte mleko, dodajte margarin i stavite na ringlu tek toliko da se margarin rastopi. Potom dodajte dve kesice vanilin-šećera, promešajte, skinite posudu sa ringle i ostavite da se prohladi.
U prohlađeno mleko sa margarinom i vanilin-šećerom dodajte žumanca i brašno, pa sve dobro umutite tako da nema grudvica. Na kraju dodajte i belanca i još jednom izmešajte.
Kolač će imati ređu konzistenciju nego testo za palačinke, ali to ne bi trebalo da vas brine. Pažljivo ulijte smesu za kolač u podmazan i brašnom posut pleh, pa pecite oko sat vremena na 190 stepeni. Važno je da dok se kolač peče ne otvarate vrata od rerne.
Kad se kolač ispeče, ostavite ga u tepsiji da se prohladi, pa ga isecite na kocke, po želji pospite šećerom u prahu i služite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)