Ideja za ručak: Grenadir marš, čuveno jelo sa vojničkom istorijom
Pravi se veoma lako i brzo, a recept se prilagođava svakom nepcu
Ovaj recept teško da ćete da nađete u bilo kom kuvaru, uprkos tome što je grenadir marš veoma čest na trpezama širom Evrope. U principu, to je pasta sa krompirom, koja se pravi veoma lako i brzo, a recept se prilagođava svakom nepcu. Slobodno eksperimentišite dodavanjem više ili manje bilo kojeg od sastojaka.
Teško je znati odakle je nastao ovaj obrok. Naziv „Marš grenadira” ukazuje da je izmišljen za ishranu vojnika, još u doba Napoleonovih ratova. Postoje nagoveštaji da se ova hrana nekada vrlo često pravila u vojnim kuhinjama širom istočne Evrope. Mnogi koji su služili vojsku dobro su upoznati sa ovim jelom.
U Slavoniji i Vojvodini grenadir marš nazivaju i ručak "nasuvo".
Sastojci:
- 1 kg belog krompira
- 300 g testenine
- 2 glavice crnog luka
- 100 g dimljene slanine, po želji
- 1 dl ulja
- so
- biber
- kašičica začinske paprike
Priprema:
Krompir skuvajte u ljusci. Potom ga ogulite i isecite na kockice. Testeninu skuvajte odvojeno u posoljenoj vodi, kada bude al dente, ocedite.
Za to vreme na ulju ispržite sitno seckan luk, dodajte i slaninu isečenu na kockice.
Dodajte krompir, posolite i pobiberite po ukusu.
Sve zajedno kratko prodinstajte, pa dodajte testeninu.
Potom začinite paprikom. Jednom kad dodate papriku, nemojte još dugo da distante, jer paprika ima tedenciju da postane gorka.
Ako vam je jelo previše suvo, nalijte sa malo vode u kojoj se kuvala testenina.
Najčešće se servira uz kisele krastavčiće ili zelenu salatu.
(Telegraf.rs)