Ideja za ručak: Bosanski lonac, tradicionalno jelo po originalnom receptu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izbor mesa je po ukusu i navikama, jer je i Bosanski lonac za sve narode

Foto: Shutterstock

Stiže jesen, koja nudi pregršt povrća i hladnije dane, pa ukoliko volite jednostavna jela sa mesom i zelenišem, ovaj ručak će vam uskoro postati omiljen.

Bosanski lonac je, zapravo, bosanska čorba, kulinarski specijalitet cenjen zbog svog bogatog ukusa i fleksibilnosti u pripremi, jer recept varira u zavisnosti od ličnih i regionalnih preferiranja. Osnova je meso, uglavnom mešano, kao i povrće. Izbor mesa je po ukusu i navikama, jer je Bosanski lonac za sve narode, zato se i zove tako.

Jelo se sprema u velikom loncu, idelano bi bilo zemljanom, a pred vama je tradicionaln način pripreme za osam osoba.

Sastojci: 

  • 1 kg mešanog mesa (junetina, svinjetina, jagnjetina)
  • 2 dl ulja (može i mast ko voli)
  • 1 velika glavica luka
  • 5 čenova belog luka
  • 700 g krompira sečenog na krupnije kocke
  • 200 g šargarepe krupno sečene na kolutove
  • 100 g zeleni (peršun, paškanat, celer), sitno seckane
  • 100 g kupusa, grubo sečenog
  • 100 g paprike sveže (žuta, zelena, crvena)
  • 100 g graška
  • 100 g pasulja
  • 100 g bamije (suvu pre prokuvati, a svežu ili smrznutu staviti direktno u lonac)
  • 100 g paradajza
  • 100 g tikvica krupno nasečenih
  • 2 dl vina
  • 1,5 l vruće vode
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Meso isecitee na kocke i propržite na ulju ili masti, kako ko voli. Dodajte crni i beli luk i kratko pržite dok meso nedobije lepu braonkastu boju.

U dublji sud poređajte naizmenično meso i povrće i potom nalijte vinom i vodom.

Pokrijte lonc ili neku drugu posudu u kojoj spremate jelo, može i folijom, i stavite na tepsiju u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni, pa pustiti da lagano vri oko tri-četiri sata. Tepsija je tu da spreči curenje i da ne napravi nered u rerni.

S vremena na vreme protresite sud. Nakon kuvanja ostavite ga da odstoji desetak minuta, a zatim sipati u tanjire. Uz jelo vam ne treba nikakav prilog osim domaćeg hleba i eventulano ljutih papričica.

(Telegraf.rs)