Ideja za ručak: Bosanski lonac, tradicionalno jelo po originalnom receptu
Izbor mesa je po ukusu i navikama, jer je i Bosanski lonac za sve narode
Stiže jesen, koja nudi pregršt povrća i hladnije dane, pa ukoliko volite jednostavna jela sa mesom i zelenišem, ovaj ručak će vam uskoro postati omiljen.
Bosanski lonac je, zapravo, bosanska čorba, kulinarski specijalitet cenjen zbog svog bogatog ukusa i fleksibilnosti u pripremi, jer recept varira u zavisnosti od ličnih i regionalnih preferiranja. Osnova je meso, uglavnom mešano, kao i povrće. Izbor mesa je po ukusu i navikama, jer je Bosanski lonac za sve narode, zato se i zove tako.
Jelo se sprema u velikom loncu, idelano bi bilo zemljanom, a pred vama je tradicionaln način pripreme za osam osoba.
Sastojci:
- 1 kg mešanog mesa (junetina, svinjetina, jagnjetina)
- 2 dl ulja (može i mast ko voli)
- 1 velika glavica luka
- 5 čenova belog luka
- 700 g krompira sečenog na krupnije kocke
- 200 g šargarepe krupno sečene na kolutove
- 100 g zeleni (peršun, paškanat, celer), sitno seckane
- 100 g kupusa, grubo sečenog
- 100 g paprike sveže (žuta, zelena, crvena)
- 100 g graška
- 100 g pasulja
- 100 g bamije (suvu pre prokuvati, a svežu ili smrznutu staviti direktno u lonac)
- 100 g paradajza
- 100 g tikvica krupno nasečenih
- 2 dl vina
- 1,5 l vruće vode
- so i biber po ukusu
Priprema:
Meso isecitee na kocke i propržite na ulju ili masti, kako ko voli. Dodajte crni i beli luk i kratko pržite dok meso nedobije lepu braonkastu boju.
U dublji sud poređajte naizmenično meso i povrće i potom nalijte vinom i vodom.
Pokrijte lonc ili neku drugu posudu u kojoj spremate jelo, može i folijom, i stavite na tepsiju u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni, pa pustiti da lagano vri oko tri-četiri sata. Tepsija je tu da spreči curenje i da ne napravi nered u rerni.
S vremena na vreme protresite sud. Nakon kuvanja ostavite ga da odstoji desetak minuta, a zatim sipati u tanjire. Uz jelo vam ne treba nikakav prilog osim domaćeg hleba i eventulano ljutih papričica.
(Telegraf.rs)