Klasični nemački kolač od sira: Poslužite ga za doručak ili užinu
Samo hrabro, tačno je da je potrebno malo strpljenja, ali nije komplikovano
Pred vama je recept za originalni nemački kolač od sira, koji možete da poslužite za doručak ili užinu. Specifičnost ovog kolača je u tazkovaznom "kvark" siru, ali ovaj recept je odličan i ako ga pravite sa grčkim jogurtom.
Mnogi vole kolače od sira, ali samo nekolicina se usuđuje da ga spremi sama. Samo hrabro, tačno je da je potrebno malo strpljenja, ali nije komplikovano.
Sastojci:
za testo:
- 1 1/3 šolje višenamenskog brašna
- 1/3 šolje granuliranog šećera
- prstohvat soli
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1 jaje srednje veličine
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- 1/2 šolje putera, hladno
za fil:
- 1 šolja granuliranog šećera
- 3 jajeta srednje veličine
- 2 šolje kvark sira ili grčkog jogura
- 1 pakovanje instant pudinga u prahu, vanile (približno 1/2 šolje)
- 1 kašičica limunove korice
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/2 šolje biljnog ulja
- 3/4 šolje pavlake za šlag
Priprema:
Dodajte brašno, šećer, so i prašak za pecivo u činiju srednje veličine i sve promešajte kašikom. Hladan puter isecite na sitne kockice i dodajte u činiju. Takođe, dodajte ekstrakt vanile i jaje.
Mešajte sve spiralnim kukama za testo vašeg električnog miksera ili čistim rukama dok se testo dobro ne sjedini i formira loptu. Pokrijte činiju prozirnom folijom i stavite je u frižider.
U velikoj posudi izmiksajte jaja sa šećerom uobičajenim metlicama vašeg električnog miksera dok ne dobijete kremastu smesu. D00odajte prašak za puding i ekstrakt vanile i ponovo mešajte dok se sve dobro ne sjedini. Zatim dodajte ulje i limunovu koricu i ponovo izmiksajte.
U drugoj posudi umutite krem. U velikoj činiji malo pomalo umutite šlag i sir, odnosno jogurt, u mešavinu pomoću lopatice ili velike kašike. Pazite da se sve dobro sjedini i da nema grudvica.
Obložite dno vašeg pleha papirom za pečenje i namažite stranice. Zagrejte rernu na 250 stepeni.
Izvadite testo iz frižidera i pospite radnu ploču sa malo brašna. Razvucite testo pomoću oklagije sve dok ne bude samo malo veće od kalupa. Stavite razvaljano testo u pleh i pritisnite ga uz ivice pleha.
Sipajte fil u pleh i proverite da li je ravnomerno raspoređen pomoću špatule ili kašike. Pecite kolač oko 60minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi.
Kolač od sira možete posuti šećerom u prahu pre serviranja.
(Telegraf.rs)