Ideje za ručak: Originalan recept za čuveno jelo koje spremaju vatrogasci širom Amerike
Ako ste znatiželjni sa saznate šta je to Firehouse chilly, morate da probate ovaj recept
Koliko ste puta čuli u američkom filmu ili seriji da vatrogasci spremaju čili obrok tokom smene. Ako ste ikada bili znatiželjni da saznate o čemu se radi i kako možete sami da spremite čuveni Firehouse chilly (Čili vatrogasaca, odnosno vatrogaščev čili) nudimo vam originalan recept pravog vatrogasca koji je bio zadužen za svakodnevnu pripremu obroka u svojoj jedinici koja je po smeni brojala deset ljudi.
Ovo jelo im je omiljeno.
Sastojci:
- 1 kašike ulja
- 1 kilogram mlevenog mesa (nemasnog)
- 1 glavica luka srednje veličine, seckana
- 1 srednja zelena paprika, seckana
- 1 kilogram kuvanog pasulja, ispran i oceđen (ili 2 konzerve po 500 g)
- 1 kilogram dinstanog i iseckanog paradajza
- 400 ml goveđe supe od kocke
- 3 kašike čilija u prahu
- 2 kašike mlevenog korijandera
- 2 kašike mlevenog kima
- 4 čena belog luka, sitno izgnječenog
- 1 kašičica sušenog origana
- so i biber po ukusu
Priprema:
U veliku šerpu stavite ulje i ispržite mleveno meso dok ne porumeni. Ocedite ga i ostavite na stranu.
U istu šerpu dodajte ostatak ulja i prodinstajte luk i papriku dok ne omekšaju.
Vratite meso u šerpu i umešajte sve ostale sastojke.
Ostavite da proključa, a potom smanjite toplotu. Dinstajte dok se svi ukusu ne prožmu međusobno, za šta je obično potrebno oko jedan i po sat.
Višak možete da podgrevate dva do tri dana ili da ga zaledite i držite u frizu do tri meseca.
(Telegraf.rs)