Ideje za ručak: Originalan recept za čuveno jelo koje spremaju vatrogasci širom Amerike

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako ste znatiželjni sa saznate šta je to Firehouse chilly, morate da probate ovaj recept

Foto: Shutterstock

Koliko ste puta čuli u američkom filmu ili seriji da vatrogasci spremaju čili obrok tokom smene. Ako ste ikada bili znatiželjni da saznate o čemu se radi i kako možete sami da spremite čuveni Firehouse chilly (Čili vatrogasaca, odnosno vatrogaščev čili) nudimo vam originalan recept pravog vatrogasca koji je bio zadužen za svakodnevnu pripremu obroka u svojoj jedinici koja je po smeni brojala deset ljudi.

Ovo jelo im je omiljeno.

Sastojci:

  • 1 kašike ulja
  • 1 kilogram mlevenog mesa (nemasnog)
  • 1 glavica luka srednje veličine, seckana
  • 1 srednja zelena paprika, seckana
  • 1 kilogram kuvanog pasulja, ispran i oceđen (ili 2 konzerve po 500 g)  
  • 1 kilogram dinstanog i iseckanog paradajza
  • 400 ml goveđe supe od kocke
  • 3 kašike čilija u prahu
  • 2 kašike mlevenog korijandera
  • 2 kašike mlevenog kima
  • 4 čena belog luka, sitno izgnječenog
  • 1 kašičica sušenog origana
  • so i biber po ukusu

Priprema:

U veliku šerpu stavite ulje i ispržite mleveno meso dok ne porumeni. Ocedite ga i ostavite na stranu.

U istu šerpu dodajte ostatak ulja i prodinstajte luk i papriku dok ne omekšaju.

Vratite meso u šerpu i umešajte sve ostale sastojke.

Ostavite da proključa, a potom smanjite toplotu. Dinstajte dok se svi ukusu ne prožmu međusobno, za šta je obično potrebno oko jedan i po sat.

Višak možete da podgrevate dva do tri dana ili da ga zaledite i držite u frizu do tri meseca.

(Telegraf.rs)