Najbolji recept za slance: Ako u testo dodate ova 2 sastojka, biće meki poput pamuka
Pecivo koje ćete brzo pripremiti, a može dugo da stoji
Štapići od testa sa prepoznatljivim prelivom od brašna, soli i vode većini školaraca su omiljeni za doručak. Ukoliko ste iole vešti u kuhinji i uz primenu dva mala trika ovo pecivo možete da napravite i sami tako da vam i najumešnije domaćice zatraže recept.
Da bi slanci danima ostali sveži i mekani, u klasično testo od brašna, kvasca, vode, ulja i soli dodajte kiselu pavlaku i malo sirćeta. Oni će učiniti da testo bude vazdušastije i da "bolje diše".
Sastojci:
- 550 g brašna
- 400 ml vode
- kockica svežeg kvasca (50 g)
- ravna kašika soli
- 100 ml pavlake
- kašika sirćeta
- 2 kašike ulja
Za preliv:
- 2 kašike brašna
- kašika soli
- malo vode
Priprema:
U mlaku vodu dodajte kašiku šećera, kašiku brašna i izmrvljen sveži kvasac, pa razmutite sve sastojke i ostavite desetak minuta da kvasac “proradi”.
U veliku činiju sipajte ostatak brašna, dodajte aktivirani kvasac, so, ulje, kiselu pavlaku i sirće, pa umesite testo, prekrijte ga pamučnom krpom ili prozirnom folijom i ostavite da odstoji pola sata.
Premesite testo na pobrašnjenoj radnoj površini, podelite ga na 10 delova i od svakog dela oblikujte štapić. Ukoliko volite tanje štapiće, podelite testo na 15 ili 20 delova.
Štapiće ređajte u podmazan pleh, pa ih pecite na 200 stepeni desetak minuta. Izvadite tepsiju iz rerne, preko štapića sipajte preliv koji ste napravili od dve kašike brašna, kašike soli i malo vode, pa ih vratite da se peku još nekoliko minuta, dok ne porumene.
Prijatno!
(Telegraf.rs)