Cicvara je nekad bila obavezna za doručak: Starinski recept od kog će vam poći voda na usta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mnogi poistovećuju kačamak sa ovim tradicionalnim i pomalo zaboravljenim jelom, i ne sluteći da razlike ipak postoje

Foto: Sutterstock

Jela od kukuruznog brašna veoma su popularna kao doručak u kućama širom Srbije.

Bilo da odaberete kačamak, klasičnu “praznu” srpsku proju ili projice sa sirom, bićete siti nekoliko sati. Ali, postoji jelo koje može da “drži sitost” satima, a bazirano je na kukuruznom brašnu i veoma je kalorično zbog dodatih masnoća. Reč je o cicvari, koja je nekada bila nezaobilazna na trpezama širom Srbije, a onda je lagano pala u zaborav.

Zbog sastojaka koji se koriste za kačamak i za cicvaru mnogi poistovećuju ova dva jela, iako se ona pripremaju na različite načine, a samim tim im je i ukus drugačiji.

Sastojci:

  • 200 ml mleka
  • 200 ml vode
  • 500 g sira
  • 200 g kukuruznog brašna
  • 200 g kajmaka
  • so (po potrebi)

Priprema:

U šerpu sipajte vodu i mleko, pa kuvajte toliko da se obe tečnosti zagreju. Dodajte izmrvljen sir i kuvajte dok ne proključa. Što je sir tvrđi i masniji, to će cicvara biti ukusnija.

Kad mleko, voda i sir "bace ključ" dodajte kukuruzno brašno i kajmak i energično mešajte varjačom desetak minuta. Važno je da se svi sastojci sjedine i da zbog sira poprime gumastu teksturu, a da se oko cicvare u posudi odvoji masnoća od sira i kajmaka. Tek tada je jelo gotovo.

Ukoliko volite slaniju varijantu, dodajte so pred kraj kuvanja. Poslužite uz hladno kiselo mleko.

Prijatno!

Video: Jelo koje se pravi za 10 minuta: Slane palačinke idealne za oni koji nemaju vremena da doručkuju

(Telegraf.rs)