Domaći recept za urdu: Mekani beli sir koji se savršeno slaže sa pecivom i turšijom
Ovaj specijalitet od surutke nekada je bio nezaobilazan na trpezama u Vojvodini
Sir je omiljena namirnica u većini porodica u Srbiji. Bogat je proteinima, lako se kombinuje sa drugim namirnicama i nezamenljiv je u mnogim receptima za pite i peciva.
U Vojvodini je posebno popularna urda, mekani beli sir koji se naziva još i švapskim sirom. Može se napraviti na tri načina – od čistog mleka, od surutke ili od surutke sa dodatkom mleka i sirišta, ali prva dva postupka zahtevaju nešto više vremena i strpljenja.
Ukoliko ste ljubitelj mekih belih sireva koji se mogu kombinovati uz hleb i različite vrste peciva, predlažemo da napravite urdu od surutke, mleka i sirišta.
Sastojci:
- 1 l surutke
- 100 ml mleka
- 1 kašika sirišta
- so (po ukusu)
Priprema:
U šerpu sipajte surutku, pa je kuvajte na ringli dok ne proključa. Skinite šerpu sa ringle, u vruću surutku dodajte 100 mililitara nekuvanog mleka i kašiku sirišta, pa sve dobro promešajte, poklopite posudu i ostavite da tako odstoji dva sata.
Urdu procedite kroz gazu i ostavite da se cedi sat vremena, pa kašikom vadite sir u drugu posudu, poslite ga po ukusu i još jednom dobro izmešajte.
Posudu sa urdom držite u frižideru do služenja.
Prijatno!
(Telegraf.rs)