Posna sreda: Veganske prženice sa karamelizovanim bananama
Ako ste ljubitelj slatkog doručka, pred vama je recept koji obećava pravo zadovoljstvo
Recept za ukusne posne, odnosno veganske prženice, sadrži mešavinu banana i bademovog mleka, koje služe kao smesa za natapanje hleba, i karamelizovane banane kao preliv, što je, priznaćete, kombinacija koja obećava.
Pogotovo ako ste ljubitelj slatkog doručka.
Sastojci:
za prženice:
- 1 šolja nezaslađenog mleka od badema
- 1 zrela srednja banana
- 2 kašike meda
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašika čia semenki
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 1⁄4 kašičice košer soli
- 8 kriški hleba po želji
- 1⁄4 šolje plus još 2 kašike ulja
za karamelizovane banane:
- 2 srednje banane, debelo isečene dijagonalno
- 1⁄4 šolje šećera
za posluživanje:
- 2 kašike mlevenih sirovih oraha
- kikiriki-puter (opciono)
Priprema:
Podesite rernu na najnižu temperaturu.
Sipajte mleko, bananu, med, vaniliju, čia semenke, cimet i so u blender i mutite na najviše obrtaka, oko 30 sekundi, dok se sastojci dobro ne sjedine. Sipajte smesu u veliku plitku posudu i ostavite da odstoji oko pet minuta da se malo zgusne.
U serijama stavite kriške hleba u posudu za pečenje i ostavite da se namaču sa jedne strane oko osam do deset sekundi. Okrenite kriške i ostavite ih da se namaču toliko sa druge strane, dok se potpuno ne natope.
U tiganju na srednjoj vatri, zagrejte jednu do dve kašike ulja na dve kriške hleba. Dodajte hleb i pržite četiri do šest minuta sa svake strane, dok ne porumeni i ne postane hrskava na ivicama. Možda ćete morati da dodate još ulja nakon što okrenete hleb.
Ako pržite u serijama, prebacite završene prženice u obložen pleh i stavite ih u rernu da ostanu zagrejane, dok vi pržite preostali hleb, dodajući još ulja pred svaku seriju.
Dok se prže poslednji komadi hleba, napravite karamelizovane banane.
Pomešajte isečene kriške banane i šećer u posudi sa poklopcem ili vrećici za zamrzivač i protresite da se šećer ravnomerno obloži oko banana.
U tiganju na srednje jakoj vatri zagrejte ulje, dodajte pošećerene banane i pržite ih oko dva minuta sa svake strane dok se lepo ne karamelizuju.
Poslužite po dve kriške prženica na svakom tanjiru, prelivene četvrtinom karamelizovanih banana i jednom četvrtinom zgnječenih oraha.
Po želji prelijte puterom od kikirikija. Možete da opciono da dodate i med.
(Telegraf.rs)