Posna sreda: Veganske prženice sa karamelizovanim bananama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako ste ljubitelj slatkog doručka, pred vama je recept koji obećava pravo zadovoljstvo

Foto: Shutterstock

Recept za ukusne posne, odnosno veganske prženice, sadrži mešavinu banana i bademovog mleka, koje služe kao smesa za natapanje hleba, i karamelizovane banane kao preliv, što je, priznaćete, kombinacija koja obećava.

Pogotovo ako ste ljubitelj slatkog doručka.

Sastojci:

za prženice:

  • 1 šolja nezaslađenog mleka od badema
  • 1 zrela srednja banana
  • 2 kašike meda
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašika čia semenki
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • 1⁄4 kašičice košer soli
  • 8 kriški hleba po želji 
  • 1⁄4 šolje plus još 2 kašike ulja

za karamelizovane banane:

  • 2 srednje banane, debelo isečene dijagonalno
  • 1⁄4 šolje šećera

za posluživanje:

  • 2 kašike mlevenih sirovih oraha 
  • kikiriki-puter (opciono) 

Priprema: 

Podesite rernu na najnižu temperaturu.

Sipajte mleko, bananu, med, vaniliju, čia semenke, cimet i so u blender i mutite na najviše obrtaka, oko 30 sekundi, dok se sastojci dobro ne sjedine. Sipajte smesu u veliku plitku posudu  i ostavite da odstoji oko pet minuta da se malo zgusne.

U serijama stavite kriške hleba u posudu za pečenje i ostavite da se namaču sa jedne strane oko osam do deset sekundi. Okrenite kriške i ostavite ih da se namaču toliko sa druge strane, dok se potpuno ne natope.

U tiganju na srednjoj vatri, zagrejte jednu do dve kašike ulja na dve kriške hleba. Dodajte hleb i pržite četiri do šest minuta sa svake strane, dok ne porumeni i ne postane hrskava na ivicama. Možda ćete morati da dodate još  ulja nakon što okrenete hleb.

Ako pržite u serijama, prebacite završene prženice u obložen pleh i stavite ih u rernu da ostanu zagrejane, dok vi pržite preostali hleb, dodajući još ulja pred svaku seriju.

Dok se prže poslednji komadi hleba, napravite karamelizovane banane.

Pomešajte isečene kriške banane i šećer u posudi sa poklopcem ili vrećici za zamrzivač i protresite da se šećer ravnomerno obloži oko banana.

U tiganju na srednje jakoj vatri zagrejte ulje, dodajte pošećerene banane i pržite ih oko dva minuta sa svake strane dok se lepo ne karamelizuju.

Poslužite po dve kriške prženica na svakom tanjiru, prelivene četvrtinom karamelizovanih banana i jednom četvrtinom zgnječenih oraha.

Po želji prelijte puterom od kikirikija. Možete da opciono da dodate i med.

(Telegraf.rs)