Posni podvarak: Recept za savršeno ukusan ručak koji ćete često praviti ove zime
Pored prebranca i sarme, treće najčešće pripremano jelo u Srbiji tokom zime je podvarak - ovoga puta u posnoj varijanti
Zimska trpeza u kućama širom Srbije nezamisliva je bez sarme, prebranca i podvarka. Iako sva tri jela mogu da budu pripremljena i u mrsnoj i u posnoj varijanti, domaćice su uglavnom navikle da prebranac i podvarak spremaju na ulju. Oba jela su veoma zasitna i zdrava, a uz to nije potrebno mnogo vremena za pripremu.
Recept koji danas donosimo obećava da će podvarak koji budete pripremili biti tako ukusan da će ukućani tražiti repete.
Sastojci:
- 2 kg kiselog kupusa ribanca
- 500 g crnog luka
- 5 čenova belog luka
- so
- biber
- suvi začin
- 2 kašičice suve začinske paprike
- malo ljute tucane paprike
- 3 suve paprike
Priprema:
Kupus ribanac stavite u posudu sa vodom da malo odstoji i da se oslobodi viška soli ukoliko je slaniji, pa ga ocedite i stavite sa strane.
Očistite crni i beli luk, pa crni luk iseckajte na rebarca, a beli na što sitnije kockice. U šerpu sipajte malo ulja, pa kad se zagreje, dodajte crni luk i dinstajte dok ne postane staklast. Potom dodajte beli luk, so, biber, suvi začin i začinsku papriku, a onda i kupus, pa dinstajte još desetak minuta uz neprestalno mešanje.
Ukoliko volite pikantan ukus podvarka, obavezno dodajte i malo ljute tucane paprike.
U vatrostalnu posudu ili zemljani pekač sipajte malo ulja, preručite izdinstan kupus sa lukom i začinima, dodajte tri suve paprike koje će pojačati ukus i sve prelijte sa 200 mililitara vode, pa poklopite i ostavite da se krčka u zagrejanoj rerni oko sat vremena na 220 stepeni.
Služite uz krompir i sezonsku salatu ili turšiju.
Za one koji ne poste ovako pripremljen podvarak idealan je za kombinovanje sa jogurtom ili pavlakom.
Prijatno!
(Telegraf.rs)