Recept za posne medenjake: Mekani i ukusni
Cela kuća će mirisati na njih
Medenjaci su slatki klasik koji nam uvek zamiriše na praznike. Iako je njihov tradicionalni recept mrsan, uz ovaj koji smo pripremili, i oni koji poste će moći da uživaju u njihovom neodoljivom ukusu.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 10 kašika ulja
- 10 kašika vode
- 10 kašika šećera
- 1 kašika meda
- 1 kašika cimeta
- 1 kesica praška za pecivo
- 5 kašika šećera u prahu
- 1 limun
Priprema:
U većoj posudi prvo pomešajte sve suve sastojke izuzev šećera u prahu, pa dodajte ulje i vodu i zamesite testo.
Na radnu površinu pospite malo brašna, pa razvucite testo na jedan centimetar debljine.
Čašom ili kalupom vadite testo.
Pleh u kom ćete peći obložite papirom za pečenje, pa stavite medenjake i pecite 10 minuta na 200 stepeni.
Kada su gotovi, ostavite ih da se prohlade.
Za to vreme napravite glazuru. Iscedite sok od jednog limuna, pa mu dodajte pet kašika šećera u prahu i sve dobro umutite. Preliv bi trebalo da bude nešto gušći od smese za palačinke. Kašičicom nanesite preliv preko medenjaka i ostavite da se glazura stegne.
Prijatno!
(Telegraf.rs)