Teleća čorba, puna povrća i vitamina: Recept za obrok koji će vas okrepiti i zasititi
Trik prilikom pripreme omiljenog jela "na kašiku" je dugo krčkanje na tihoj vatri
Mnoge domaćice se pitaju zbog čega je kafanska bela čorba sa teletinom često ukusnija od one koju spremaju kod kuće.
Kao što je to uglavnom slučaj i sa pasuljem i sarmom, trik je u sastojcima koji se dugo krčkaju na tihoj vatri, a onda i u podgrevanju koje utiče na to da arome budu jače.
Ukoliko ste ljubitelj kafanske bele čorbe sa teletinom, isprobajte recept koji će vas zagrejati i okrepiti u ovim hladnim danima.
Sastojci:
- 600 g teletine
- 2 glavice crnog luka
- 1 praziluk
- 3 šargarepe
- 2 krompira
- pola glavice karfiola
- 2 kašike brašna
- 2 žumanceta
- čaša kisele pavlake(180 g)
- so
- biber u zrnu
- lovorov list
- kašičica suve začinske paprike
- limun
- peršunov list (po želji)
Priprema:
Očistite crni luk i praziluk, pa ih sitno iseckajte i izdinstajte u dubljoj šerpi dok ne postanu staklasti. Dodajte meso koje ste isekli na kockice, pa dinstajte još desetak minuta.
Oljuštite šargarepu i krompir, pa ih iseckajte na kockice. Karfiol razdvojte na cvetiće i ostavite sa strane.
U šerpu u kojoj ste dinstali luk i meso sipajte dva litra vode, dodajte biber u zrnu, so, lovorov list, šargarepu i krompir, poklopite i kuvajte na tihoj vatri. Na pola kuvanja dodajte i karfiol.
U posebnoj posudi pomešajte dve kašike brašna, ravnu kašičicu začinske paprike i malo vode, pa sve sjedinite i sipajte u čorbu. Ostavite da vri nekoliko minuta, pa sklonite posudu sa ringle.
U vruću čorbu dodajte umućena žumanca sa kiselom pavlakom, promešajte i ostavite čorbu da odstoji desetak minuta.
Pre služenja sipajte sok od limuna po ukusu i sitno iseckan peršunov list.
Prijatno!
(Telegraf.rs)