Teleća čorba, puna povrća i vitamina: Recept za obrok koji će vas okrepiti i zasititi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trik prilikom pripreme omiljenog jela "na kašiku" je dugo krčkanje na tihoj vatri

Foto: Shutterstock

Mnoge domaćice se pitaju zbog čega je kafanska bela čorba sa teletinom često ukusnija od one koju spremaju kod kuće.

Kao što je to uglavnom slučaj i sa pasuljem i sarmom, trik je u sastojcima koji se dugo krčkaju na tihoj vatri, a onda i u podgrevanju koje utiče na to da arome budu jače.

Ukoliko ste ljubitelj kafanske bele čorbe sa teletinom, isprobajte recept koji će vas zagrejati i okrepiti u ovim hladnim danima.

Sastojci:

  • 600 g teletine
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 praziluk
  • 3 šargarepe
  • 2 krompira
  • pola glavice karfiola
  • 2 kašike brašna
  • 2 žumanceta
  • čaša kisele pavlake(180 g)
  • so
  • biber u zrnu
  • lovorov list
  • kašičica suve začinske paprike
  • limun
  • peršunov list (po želji)

Priprema:

Očistite crni luk i praziluk, pa ih sitno iseckajte i izdinstajte u dubljoj šerpi dok ne postanu staklasti. Dodajte meso koje ste isekli na kockice, pa dinstajte još desetak minuta.

Oljuštite šargarepu i krompir, pa ih iseckajte na kockice. Karfiol razdvojte na cvetiće i ostavite sa strane.

U šerpu u kojoj ste dinstali luk i meso sipajte dva litra vode, dodajte biber u zrnu, so, lovorov list, šargarepu i krompir, poklopite i kuvajte na tihoj vatri. Na pola kuvanja dodajte i karfiol.

U posebnoj posudi pomešajte dve kašike brašna, ravnu kašičicu začinske paprike i malo vode, pa sve sjedinite i sipajte u čorbu. Ostavite da vri nekoliko minuta, pa sklonite posudu sa ringle.

U vruću čorbu dodajte umućena žumanca sa kiselom pavlakom, promešajte i ostavite čorbu da odstoji desetak minuta.

Pre služenja sipajte sok od limuna po ukusu i sitno iseckan peršunov list.

Prijatno!

(Telegraf.rs)