Ekmek kadaif - kremasti kolač koji nećete moći da prestanete da jedete
Ako ste ljubitelj i baklave i kremastih kolača, ovaj recept ćete stalno praviti
Ukoliko ne možete da odlučite šta više volite - kremaste kolače ili one zalivene sirupom, ekmek kadaif postaće vaša omiljena poslastica.
Ova vrsta kolača predstavlja kombinaciju klasičnog kadaifa i najfinije kremaste poslastice, a recept za pripremu nije težak, niti zahteva previše vremena.
Sastojci:
- 500 g rezanaca za kadaif
- 250 g putera
- 250 g mlevenih oraha
- 600 g šećera
- litar mleka
- 350 ml vode
- 4 kašike oštrog brašna
- 2 kesice vanilin-šećera
- sok od jednog limuna
- 2 žumanca
Priprema:
Rastopite puter, pa skinite posudu sa vatre i prelijte puter preko rezanaca za kadaif koje ste prethodno sipali u tepsiju. Dodajte 200 grama mlevenih oraha, pa sve lepo sjedinite varjačom i pecite na 180 stepeni dvadesetak minuta, tj. dok kadaif ne porumeni.
Dok se kadaif peče, napravite sirup kojim ćete ga preliti. U šerpicu sipajte 350 mililitara vode i 450 grama šećera, pa ostavite da provri i potom kuvajte još desetak minuta. Pred kraj kuvanja dodajte sok od jednog limuna.
Preko prohlađenog kadaifa sipajte sirup i ostavite da odstoji sat vremena.
Dok se kadaif u sirupu hladi, pripremite fil.
U šerpu sipajte 800 mililitara mleka i 150 grama šećera, pa kuvajte dok ne provri.
U manjoj posudi razmutite četiri kašike brašna sa preostalih 200 mililitara mleka i dva žumanca tako da nema grudvica.
Kad mleko sa šećerom provri, lagano umešajte brašno sa žumancima i sve vreme mešajte varjačom - opet da se ne bi stvorile grudvice. Kad se krem zgusne, dok je još topao prelijte ga preko pečenog kadaifa, pospite sa preostalih 50 grama mlevenih oraha i ostavite da prenoći.
Sutradan secite na kocke i služite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)