Ekmek kadaif - kremasti kolač koji nećete moći da prestanete da jedete

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako ste ljubitelj i baklave i kremastih kolača, ovaj recept ćete stalno praviti

Foto: Shutterstock

Ukoliko ne možete da odlučite šta više volite - kremaste kolače ili one zalivene sirupom, ekmek kadaif postaće vaša omiljena poslastica.

Ova vrsta kolača predstavlja kombinaciju klasičnog kadaifa i najfinije kremaste poslastice, a recept za pripremu nije težak, niti zahteva previše vremena.

Sastojci:

  • 500 g rezanaca za kadaif
  • 250 g putera
  • 250 g mlevenih oraha
  • 600 g šećera
  • litar mleka
  • 350 ml vode
  • 4 kašike oštrog brašna
  • 2 kesice vanilin-šećera
  • sok od jednog limuna
  • 2 žumanca

Priprema:

Rastopite puter, pa skinite posudu sa vatre i prelijte puter preko rezanaca za kadaif koje ste prethodno sipali u tepsiju. Dodajte 200 grama mlevenih oraha, pa sve lepo sjedinite varjačom i pecite na 180 stepeni dvadesetak minuta, tj. dok kadaif ne porumeni.

Dok se kadaif peče, napravite sirup kojim ćete ga preliti. U šerpicu sipajte 350 mililitara vode i 450 grama šećera, pa ostavite da provri i potom kuvajte još desetak minuta. Pred kraj kuvanja dodajte sok od jednog limuna.

Preko prohlađenog kadaifa sipajte sirup i ostavite da odstoji sat vremena.

Dok se kadaif u sirupu hladi, pripremite fil.

U šerpu sipajte 800 mililitara mleka i 150 grama šećera, pa kuvajte dok ne provri.

U manjoj posudi razmutite četiri kašike brašna sa preostalih 200 mililitara mleka i dva žumanca tako da nema grudvica.

Kad mleko sa šećerom provri, lagano umešajte brašno sa žumancima i sve vreme mešajte varjačom - opet da se ne bi stvorile grudvice. Kad se krem zgusne, dok je još topao prelijte ga preko pečenog kadaifa, pospite sa preostalih 50 grama mlevenih oraha i ostavite da prenoći.

Sutradan secite na kocke i služite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)