Mekike su idealni doručak za dane posta: Ovako spremljene podsećaju na detinjstvo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Brza i laka priprema!

Foto: Shutterstock

Hrskave, šupljikave i rumene - sećaju nas na detinjstvo, školu i školske odmore. Na vikende provedene kod kuće kada nas je budio dobro poznati miris i znali smo odmah šta se to sprema. I u danima posta možete uživati u toplim mekikama.

Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 200 ml tople vode
  • 2 supene kašike ulja
  • 1 supena kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 20 g svežeg kvasca
  • još ulja za prženje

Priprema:

U polovini tople vode rastvorite kvasac i šećer, dodajte supenu kašiku brašna i promešajte, pa ostavite na toplom da naraste. Zatim prosejte brašno i dodajte so i ulje. Dodajte nadošao kvasac i promešajte, pa zamesite meko i glatko testo. Uvijte testo u providnu foliju i ostavite na toplom da naraste i do četiri puta.

Radnu površinu pospite brašnom i stavite testo, pa razvijte koru debljine između sedam i osam centimetara, nožem secite željeni oblik i potopite u već vrelo ulje. Pržite na tihoj vatri.

Služite ih uz džem ili ajvar za slanu varijantu.

Prijatno!

(Telegraf.rs)