Ideje za ručak: Iskoristite ostatke krompira od božićnog ručka i napravite fantastične slane palačinke
Brzi i lak recept za palačinke od krompira i kačkavalja
Bilo da se radi o ostacima praznične trpeze ili običnom ručku, zimi ili leti, više nećete morati da jedete hladne ili podgrejane ostatke pire krompira jer za vas imamo idealan recept kako da ga iskoristite.
Pretvorite ga u fantastično pecivo za američke palačinke od pire krompira i kačkavalja.
Ovaj jednostavan recept se pravi za nekoliko minuta, a najbolje od svega je što može da se prilagođava prema svačijoj želji i ukusu.
Sastojci:
- 3 šoljice ohlađenog ostataka pirea od krompira
- 2/3 šolje narendanog kačkavalja
- 2 kašike seckanog mladog luka, zeleni i beli delovi
- 1 jaje, lagano umućeno
- 3 kašike višenamenskog brašna
- 1/2 šolje brašna za sve namene
- biljno ulje, za prženje
- kisela pavlaka ili kečap za serviranje
Priprema:
U velikoj činiji pomešajte pire-krompir, kačkavalj, mladi luk, jaje i tri kašike brašna, pa sjedinite.
Rukama podelite smesu na 12 delova.
Svaki deo umesite u kompaktnu kuglu, a zatim je spljoštite u palačinku debljine oko jedan centimetar.
Preostalu polovinu šolje brašna stavite u plitku posudu i pažljivo pobrašnite svaku palačinku ponaosob.
Zagrejte tri-četiri kašike ulja (da prekriju dno) u velikom tiganju na srednjoj vatri.
Pržite palačinke, u serijama, dok ne postanu zlatnosmeđe i hrskave sa obe strane, oko četiri minute. Nikako nemojte da prenatrpavate tiganj i da okrećete palačinke prerano jer neće razviti hrskavu koru.
Dodajte još ulja u tiganj po potrebi između serija.
Prebacite palačinke na tanjir obložen papirnim ubrusom i odmah ih posolite.
Poslužite palačinke prelivene pavlakom i ukrašen dodatnim seckanim mladim lukom. Ako ne volite pavlaku, poslužite uz kečap.
(Telegraf.rs)