Posna sreda: Starinski "pijani" šaran punjen pirinčem
Sav trud će vam se isplatiti jer će vas ukusi ovoj jela odvesti pravo u detinjstvo i bakinu kuhinju
Iskoristite današnji hrišćanski praznik Krstovdan da svoju trpezu obogatite sa ovim fantastičnim starinskim receptom za pijanog šarana punjenog pirinčem.
Mada zvuči komplikovano, zapravo se veoma lako sprema, a sav trud će vam se isplatiti jer će vas ukusi ovog jela odvesti pravo u detinjstvo i bakinju kuhinju.
Sastojci:
- 1 šaran težine od 1,5 do 2 kg
- 2 glavice crnog luka
- biljno ulje
- 4 šoljice pirinča
- so
- mleveni biber po ukusu
- 2 kašike brašna
- 2 kašičice začinske slatke paprike
- lovor
- limunov sok
- beli luk
- peršun
- 2 dl belog vina
Priprema:
Dobro očistite i operite šarana i posecite ga sa obe strane na nekoliko mesta kao da ga pripremate za roštilj.
Pomešajte ulje, limunov sok, iseckan peršun i iseckan beli luk, so i biber i dobro sve utrljajte u šarana, pogotovo u unutrašnjost i ostavite malo da odstoji u pacu.
U posebnom sudu izdinstajte na ulju crni luk isečen na kockice i dodajte sav pirinač. Dodajte so i biber po ukusu i dva lovorova lista.
Spremite tepsiju u kojoj ćete da pečete šarana.
Šarana napunite pirinčem, a ostatak pirinča rasporedite oko njega. Dospite vino u tepsiju i, ukoliko je potrebno, još vode, tako da jedna trećina šarana bude u tečnosti.
U međuvremenu zagrejte rernu na na 250 stepeni. Stavite šarana da se zapeče desetak minuta, potom ga izvadite, prekrijte aluminijumskom folijom i vratite u rernu koju ste smanjili na 200 stepeni da se peče još oko jedan sat do sat i po.
Još jednom izvadite šarana, otkrijte ga i prelijte sa mešavinom od dve kašike vode, jedne kašike ulja, dve kašike brašna i dve kašičice začinske paprike, pa ponovo vratite u rernu da se kožica zapeče, na oko deset do 15 minuta.
(Telegraf.rs)