Originalni recept za suvu pitu sa orasima: Ukus juga Srbije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako volite baklavu, volećete i suvu pitu

Foto: Shutterstock

Ako još uvek niste probali tradicionalnu suvu pitu sa orasima, vreme je da to i promenite. Baklava i tradicionalna suva pita sa orasima se prave na isti način, ali s jednom razlikom.

Naime, nakon što suvu pitu prelijete sirupom, za razliku od baklave, pitu vraćate u rernu da kore dobro upiju sirup.

Za vas smo priprelili originalni recept za suvu pitu, a ako budete dosledno sledili mere i upustva, napravićete je baš kao što to rade bake s juga Srbije.

Sastojci:

  • 500 kora za baklavu
  • 400 g mlevenih oraha
  • 200 g suvog grožđa
  • 200 g šećera
  • ulje

za preliv:

  • 400 g šećera
  • 2 dl vode
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 2 limuna

Priprema:

U dubljoj posudi pomešajte mlevene orahe, šećer i suvo grožđe.

U nauljenu tepsiju ređajte kore i svaku poprskajte sa malo ulja, a svaku treću koru pospite filom od oraha, šećera i grožđa. Fil prekrijte sa tri kore.

Postupak ponavljate sve dok imate materijala.

Kada ste složili kore, nepečenu pitu isecite na kocke željene veličine. Nož kojim sečete umačite u vrelo ulje.

Pitu stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite oko 30 minuta.

Dok se pita peče, napravite preliv. U šerpu sipajte šećer, vodu, vanilin-šećer i kolutove limuna. Kuvajte oko 20 minuta uz povremeno mešanje. Skinite sa vatre i prelijte preko gotove pite.

Prelivenu pitu vratite u rernu i ostavite da odstoji 10 minuta, odnosno dok ne upije sirup.

Prijatno!

(Telegraf.rs)