Spremili smo čuveni aperitiv iz američkih barova: Evo kako se prave ukiseljena jaja
Možete da ih jedete kao užinu, predjelo ili prilog za sendvič
Nekada se recept za kiseljenje jaja koristio kao metod za konzerviranje, ali su danas zapravo delikates. Viđali ste ih u američkim filmovima i serijama kako ih služe za šankom uz piće, a kod nas nisu nešto popularna niti se često sreću, iako su veoma dobra kao užina, predjelo ili prilog za sendviče.
Ako ste se pitali kakvog su ukusa - zamislite, recimo, kombinaciju kremastog ukusa kuvanog jajeta uz dodatak slatkokiselog krastavčića.
Mogu da se pripreme na razne načine. Mi smo za vas izabrali najosnovniji i najjednostavniji, a vi možete da ukombinujete vaše mešavine začina i da menjate ukus prema sopstvenoj želji.
Sastojci:
- 10 tvrdo kuvanih jaja, oljuštenih
- 1 šolja belog sirćeta
- 1 šolja vode
- 1 kašika granuliranog šećera
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica kombinacije začina za kiseljenje: lovor, peršun i biber u zrnu (opciono)
Priprema
U malom loncu pomešajte sirće, vodu, šećer, začine za kiseljenje i so. Kuvajte da provri, često mešajući, dok se šećer ne rastvori. Smanjite toplotu na nisku, poklopite i kuvajte još deset minuta. Procedite tečnost kroz sito ili gazu, po želji.
Stavite jaja u teglu sa poklopcem. Sipajte vrelu tečnost preko jaja i dobro zatvorite teglu.
Ostavite u frižideru najmanje dva dana pre upotrebe.
Kisela jaja mogu da se čuvaju mesec dana u frižideru. Možete da ih servirate kao užinu ili da napravite salatu od njih ili da ih iskoristite kao prilog u sendvičima.
Ili jednostavno da ih poslužite kao aperitiv uz piće.
(Telegraf.rs)