Spremili smo čuveni aperitiv iz američkih barova: Evo kako se prave ukiseljena jaja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Možete da ih jedete kao užinu, predjelo ili prilog za sendvič

Nekada se recept za kiseljenje jaja koristio kao metod za konzerviranje, ali su danas zapravo delikates. Viđali ste ih u američkim filmovima i serijama kako ih služe za šankom uz piće, a kod nas nisu nešto popularna niti se često sreću, iako su veoma dobra kao užina, predjelo ili prilog za sendviče.

Ako ste se pitali kakvog su ukusa - zamislite, recimo, kombinaciju kremastog ukusa kuvanog jajeta uz dodatak slatkokiselog krastavčića.

Mogu da se pripreme na razne načine. Mi smo za vas izabrali najosnovniji i najjednostavniji, a vi možete da ukombinujete vaše mešavine začina i da menjate ukus prema sopstvenoj želji.

Sastojci:

  • 10  tvrdo kuvanih jaja, oljuštenih
  • 1 šolja belog sirćeta
  • 1 šolja vode
  • 1 kašika granuliranog šećera
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica kombinacije začina za kiseljenje: lovor, peršun i biber u zrnu (opciono)

Priprema

U malom loncu pomešajte sirće, vodu, šećer, začine za kiseljenje i so. Kuvajte da provri, često mešajući, dok se šećer ne rastvori. Smanjite toplotu na nisku, poklopite i kuvajte još deset minuta. Procedite tečnost kroz sito ili gazu, po želji.

Stavite jaja u teglu sa poklopcem. Sipajte vrelu tečnost preko jaja i dobro zatvorite teglu.

Ostavite u frižideru najmanje dva dana pre upotrebe.

Kisela jaja mogu da se čuvaju mesec dana u frižideru. Možete da ih servirate kao užinu ili da napravite salatu od njih ili da ih iskoristite kao prilog u sendvičima.

Ili jednostavno da ih poslužite kao aperitiv uz piće.

(Telegraf.rs)