Muhalebija: Orijentalna kremasta poslastica koju ćete spremiti za 10 minuta
Ukoliko ste ljubitelj orijentalnih slatkiša, ovo je recept za vas
Da bi napravila kolač, svaka domaćica mora da izdvoji makar sat vremena da bi umutila i ispekla koru, umutila i skuvala fil, a onda ukućani opet moraju da budu strpljivi i da sačekaju barem sat-dva da bi probali kolač.
Sa muhalebijom nema te brige. Ova orijentalna poslastica se sprema brzo, u zavisnosti od želja ukućana može da bude različitih ukusa - sa kokosom, orasima, lešnicima, bademima, cimetom…, i mogu da je degustiraju svega pola sata po završetku pripreme.
Osnovu čine mleko, griz i puter, a sve ostale dodatke možete da birate na osnovu ličnih želja ukućana.
Sastojci:
- 1 litar mleka
- 6 kašika pšeničnog griza
- 200 g šećera
- 60 g putera
- kesica vanil-šećera
- 50 g kokosovog brašna ili mlevenih oraha, badema, lešnika
- cimet (opciono)
- kakao-prah (opciono)
Priprema:
Od litra mleka odvojte desetak kašika i pomešajte ih sa grizom i vanil-šećerom.
U šerpu sipajte mleko i šećer, pa kuvajte dok ne počne da vri. Tad sklonite posudu sa ringle, dodajte puter, umešajte razmućeni griz i zakuvajte.
U zavisnosti od toga kakav ukus volite, dodajte kokosovo brašno ili mlevene orašaste plodove (bademe, lešnike, orahe), dobro promešajte i sipajte muhalebiju u činijice da se ohladi.
Po želji, pospite je cimetom ili kakao-prahom, mlevenim ili seckanim orašastim plodovima ili kokosovim brašnom.
Prijatno!
(Telegraf.rs)