Ideja za ručak: Grčka pečena jagnjetina
Kako je proleće u vazduhu, a ne želite da robujete nad zagrejanim šporetom, spremite pečenje od jagnjetine u rerni na veoma lak način
Kako se proleće već oseća u vazduhu i ne želite da robujete satima nad zagrejanim šporetom uz komplikovane recepte, nudimo vam savršeno rešenje - spremite jagnjetinu u rerni na veoma lak način.
Uz to, nepobitna je činjenica da niko ne priprema pečenu jagnjetinu kao Grci, tako da možete da budete sigurni da ovaj ručak ne može da omane.
Sastojci:
- 1 veliki jagnjeći but, do 3 kilograma
- 6 čena belog luka
- veza origana, može i sušen
- 1 limun, korica i sok
- 6 kašika maslinovog ulja
- 1 ½ kg mladog krompira
- 400g paradajza, seckanog
- velika šaka maslina bez koštica
- so i biber prema ukusu
Priprema:
Zagrejte rernu na 240 stepeni.
Izlupajte tučkom beli luk, polovinu origana, limunovu koricu i prstohvat soli i bibera u avanu, pa dodajte limunov sok i malo maslinovog ulja.
Oštrim nožem zasecite jagnjetinu dijagonalno sa leva i sa desna tako da formirate šare u obliku romboida i potom gurnite što više paste od bilja u napravljene rupe od noža.
Istresite krompir u veliki pleh za pečenje, a zatim stavite preostalo maslinovo ulje i preostalu pastu od bilja.
Ugnezdite jagnjetinu među krompir, pecite 20 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite jedan sat i 15 minuta za srednje pečeno, ili dodajte još 15 minuta ako više volite medijum pečenu jagnjetinu.
Jednom ili dvaput možete da je zalijete sokom iz pleha i okrenete krompir.
Kada je jagnjetina gotova po želji, izvadite iz pleha i ostavite da se malo "odmori". I krompir izvadite iz pleha i držite na toplom.
Pleh sa močom od pečenja stavite na šporet i uključite na srednju vatru, dodajte u njega paradajz i masline i dinstajte nekoliko minuta.
Jagnjetinu poslužite sa krompirom i sosom i jednostavnom salatom.
(Telegraf.rs)