Recept za integralni hleb bez kvasca: Ne mesi se, a danima ostaje svež

Vreme čitanja: oko 1 min.

Smesu za hleb možete pripremiti uveče i ostaviti preko noći da odstoji u frižideru

Iako su rafovi prodavnica krcati različitim vrstama hleba, ipak nema ništa lepše nego kad napravite domaći hleb od integralnog brašna sa dodatkom omiljenih semenki.

Recept koji vam donosimo je lagan i mogu da ga naprave bukvalno svi, jer nema mešenja, niti čekanja da testo nadođe.

Sve što bi trebalo da uradite jeste da sjedinite sastojke i ostavite posudu sa sastojcima za hleb da odstoji u frižideru tokom noći. Sutradan ujutro možete da ispečete hleb koji će danima biti svež.

Sastojci:

  • 400 g integralnog brašna
  • 400 ml vode
  • kesica praška za pecivo
  • pola kesice sode bikarbone
  • 4 kašike ulja
  • kašičica soli
  • laneno seme
  • semenke bundeve (opciono)
  • susam, kim (opciono)
  • ovsene pahuljice (opciono)

Priprema:

U činiju sipajte brašno, dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, vodu, so, ulje i tri kašike lanenog semena. Sve dobro sjedinite viljuškom, prekrijte posudu prozirnom folijom i ostavite je preko noći u frižideru.

Ujutro prebacite testo u tepsiju koju ste obložili pek-papirom, oblikujte veknu i premažite je vodom, pospite ovsenim pahuljicama, semenkama lana i/ili bundeve, susamom i/ili kimom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 45 minuta.

Prijatno!

(Telegraf.rs)