Recept za ćufte u belom sosu: Ručak bez premca

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako želite da probate nešto drugačije

Foto: Shutterstock

Većina domaćica ćufte pravi u paradajz sosu, ali ako želite da probate nešto drugačije, na pravom ste mestu. 

Priprema ćufti u belom sosu je veoma jednostavna, a ako pratite ovaj recept, dobar rezultat sigurno neće izostati.

Sastojci:

  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 1 jaje
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike prezli
  • so
  • biber

sastojci za sos:

  • 250 g kajmaka
  • 1 kašika brašna
  • so
  • biber
  • 2 čena belog luka
  • peršun

Priprema:

U činiju stavite meso, jaje, sitno iseckan crni luk, brašno, začine, prezle i peršun, pa sve sjedinite.

Mokrim rukama oblikujte loptice i ispržite ih u tiganju ili ih ispecite u rerni ako želite manje širenje mirisa i manju upotrebu ulja.

Za to vreme za sos iseckajte crni i beli luk, pa ga na malo ulja prodinstajte da omekša. Kada je luk omekšao, dodajte brašno i mešajte da nema grudvica.

Zalijte sve sa dve-tri šolje vode, pa ostavite da se sve zajedno kuva.

Kada sos uvri na otprilike jednu šolju vode, dodajte kajmak i seckani beli luk, te mešajte da se rastopi; potom spustite i ćufte.

Ostavite da sve zajedno krčka još pet minuta, dodajte začine, pa poslužite.

Takođe, sve možete kratko zapeći u rerni na 180 stepeni.

(Telegraf.rs)