Recept za ćufte u belom sosu: Ručak bez premca
Ako želite da probate nešto drugačije
Većina domaćica ćufte pravi u paradajz sosu, ali ako želite da probate nešto drugačije, na pravom ste mestu.
Priprema ćufti u belom sosu je veoma jednostavna, a ako pratite ovaj recept, dobar rezultat sigurno neće izostati.
Sastojci:
- 500 g mešanog mlevenog mesa
- 1 jaje
- 1 glavica crnog luka
- 2 kašike brašna
- 2 kašike prezli
- so
- biber
sastojci za sos:
- 250 g kajmaka
- 1 kašika brašna
- so
- biber
- 2 čena belog luka
- peršun
Priprema:
U činiju stavite meso, jaje, sitno iseckan crni luk, brašno, začine, prezle i peršun, pa sve sjedinite.
Mokrim rukama oblikujte loptice i ispržite ih u tiganju ili ih ispecite u rerni ako želite manje širenje mirisa i manju upotrebu ulja.
Za to vreme za sos iseckajte crni i beli luk, pa ga na malo ulja prodinstajte da omekša. Kada je luk omekšao, dodajte brašno i mešajte da nema grudvica.
Zalijte sve sa dve-tri šolje vode, pa ostavite da se sve zajedno kuva.
Kada sos uvri na otprilike jednu šolju vode, dodajte kajmak i seckani beli luk, te mešajte da se rastopi; potom spustite i ćufte.
Ostavite da sve zajedno krčka još pet minuta, dodajte začine, pa poslužite.
Takođe, sve možete kratko zapeći u rerni na 180 stepeni.
(Telegraf.rs)