Najukusnija vaskršnja pogača: Recept za svečanu trpezu koji ćete jedva čekati da pravite opet

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nestaće sa stola za tren!

Foto: Shutterstock

Svečana vaskršnja trpeza podrazumeva domaću pogaču koju će ukućani jesti uz vaskršnja jaja i tako, posle pričešća u crkvi, prekinuti post.

Tradicionalno, recept za pogaču koju domaćice spremaju povodom najvećeg hrišćanskog praznika podrazumeva jaja, mleko, brašno i kvasac, a za raskošniji ukus testu bi trebalo dodati pavlaku i puter.

Ovako spremljena pogača može da stoji danima i da ostane mekana.

Sastojci:

  • 20 g svežeg kvasca
  • 500 g brašna
  • 250 ml mleka
  • kašičica šećera
  • kašika soli
  • 100 ml pavlake
  • 125 g putera
  • 3 jajeta
  • 50 g susama

Priprema:

Sipajte mleko u posudu i ostavite na ringli da se malo zagreje, pa skinite posudu sa šporeta, dodajte izmrvljen sveži kvasac, kašičicu šećera i kašiku brašna. Sve razmutite i ostavite desetak minuta da kvasac zapeni.

Aktivirani kvasac sipajte u veću činiju, dodajte ostatak brašna, so i dva razmućena jaja, pa zamesite testo i ostavite sat vremena da narasta. Posle sat vremena razvucite testo u pravougaonik, premažite ga omekšalim puterom, pa preko putera nanesite kiselu pavlaku.

Uvijte testo za pogaču u rolat, a onda još jednom kao kad biste ručno cedili peškir.

Spustite testo u okruglu tepsiju koju ste prethodno premazali uljem i posuli brašnom.

Ostavite pogaču da narasta još pola sata, pa je premažite preostalim umućenim jajetom, pospite susamom i pecite na 200 stepeni dok ne porumeni.

U središnji deo pogače stavite vaskršnja jaja i poslužite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)