Boemska torta, kraljica svečane trpeze: Starinski recept za poslasticu kojoj nema ravne

Vreme čitanja: oko 1 min.

Boem ili boemska torta uvek je pravi izbor kad ste u dilemi šta pripremiti za svečanu trpezu

Foto: Shutterstock

Starinski recepti za torte i kolače opet se vraćaju u modu. U moru takozvanih brzih recepata oni odavno isprobani i prepoznatljivog ukusa često odnose pobedu.

Jedan od takvih recepata je i onaj za boemsku tortu ili kraće boem. Iako je potrebno malo više vremena za pripremu, zbog ukusa se i te kako vredi potruditi.

Sastojci:

  • 12 jaja
  • 500 ml mleka
  • 300 g pečenih lešnika
  • 3 kašike kakao-praha
  • 200 g šećera u prahu
  • 300 g kristal-šećera
  • 250 g putera
  • 100 g brašna
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 3 kašike ulja

Priprema:

Odvojite četiri belanca, umutite ih mikserom, pa im dodajte četiri kašike kristal-šećera i dodatno umutite u čvrst sneg. Potom sjedinite umućena belanca sa 100 grama mlevenih lešnika i jednom kašikom kakao-praha, pa sipajte smesu u tepsiju obloženu pek-papirom i pecite na 170 stepeni petnaestak minuta.

Na isti način napravite još dve kore.

Šest žumanaca umutite sa šest kašika šećera, brašnom i malo mleka. Ostatak mleka stavite da provri, pa onda sipajte smesu od žumanaca i zakuvajte. Ostavite da se ohladi.

Preostalih šest žumanaca umutite sa šećerom u prahu, dodajte 100 grama čokolade, pa kuvajte na pari. U potpuno ohlađen fil dodajte 250 grama putera i sve dobro sjedinite mikserom.

Na prvu koru najpre nanesite fil od žumanaca, a onda i čokoladni fil. Stavite drugu koru, žuti i preko njega čokoladni fil, pa treću koru i ostatak filova.

Rastopite 100 grama čokolade sa tri kašike ulja, pa prelijte glazuru preko torte i ostavite je da odstoji preko noći. Sutradan secite i služite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)